Hlavní obsah

Zeman a jeho tým čelí žalobě kvůli financování prezidentské kampaně

Novinky, Jiří Ovčáček

Prezidentský kandidát Miloš Zeman a členové jeho volebního týmu čelí žalobě kvůli financování kampaně pro přímou volbu, jejíž první kolo se uskuteční v pátek a v sobotu. Žalobu podal v úterý advokát Milan Hulík, který se dožaduje zveřejnění finančních dárců z doby, kdy ještě nebyl Zeman oficiálně registrovaným kandidátem.

Foto: Petr Horník, Právo

Miloš Zeman

Článek

Hulík se v žalobě podané k pražskému Městskému soudu a také k Nejvyššímu správnímu soudu v Brně domáhá toho, aby byly zveřejněny údaje o veškerých dárcích finančních prostředků získaných před Zemanovou registrací ministerstvem vnitra. Jde podle něj celkově o sumu přes šest miliónů korun.

„Financování kampaně Miloše Zemana vzbuzuje řadu vážných podezření. Zakrývání a mlžení kolem dárců je v prezidentské kampani nepřípustné,“ uvedl Hulík.

Doplnil, že mu nejde o to, aby soud stanovil, že byla porušena pravidla financování, ani aby uložil sankci. „Nedomáhám se, aby kandidatura Miloše Zemana byla prohlášena za neplatnou,“ řekl Hulík. Advokát soudí, že voliči mají právo vědět, zda do financování kampaně nevstupují „podezřelé obchodní zájmy, osoby svázané s tunelováním a korupcí, či zájmy jiných zemí“. Zmínil přitom spekulace o ruských penězích v Zemanově kampani. To ale prezidentský kandidát několikrát odmítl.

Hulík si je podle svých slov vědom, že právo podat žalobu mají podle zákona o přímé volbě pouze ostatní prezidentští kandidáti. Věří ale, že soud rozšíří toto právo i na jakéhokoliv občana. Advokát zdůraznil, že žalobu podal sám za sebe a nikoliv za organizaci Veřejnost proti korupci, ve které působí. „Toto je moje samostatná akce, o které ani členové Veřejnosti proti korupci nevědí,“ sdělil Hulík.

Zemanovci pochyby odmítli

Zemanův volební výbor v úterý v tiskovém prohlášení pochyby o financování kampaně odmítl. „Absolutně odmítáme jakékoliv nařčení z neprůhledného financování či dokonce zatajování a nepřipustíme, aby kandidatura Miloše Zemana byla jakýmkoliv způsobem opakovaně poškozována,“ uvedl.

Zemanovi lidé poukázali, že transparentní účet volební kampaně byl založen s velkým předstihem na počátku září. Hradní uchazeč podle nich do té doby sponzorské dary na kampaň nevybíral, jak tvrdí Hulík. „Do dne založení volebního účtu kandidát na prezidenta republiky Miloš Zeman nevyvíjel žádnou aktivitu za účelem získat či vybrat jakékoliv finanční prostředky na podporu své volební kampaně, a tudíž ani žádné prostředky nevybral,“ sdělil výbor.

Zemanovi lidé doplnili, že přes to nad rámec povinností daných zákonem zveřejnili na webových stránkách seznam dárců do 1. listopadu, kdy byla oficiálně podána přihláška do klání o Hrad, ale i příjmy a výdaje za kampaň po jednotlivých měsících.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám