Hlavní obsah

Politici amnestii respektují, někteří ale netají rozpaky

Novinky, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dílčí amnestii, kterou u příležitosti vzniku samostatné ČR vyhlásil prezident Václav Klaus, politici většinou respektují. Objevily se ale i kritické hlasy, nejsilněji se vyjádřil místopředseda ČSSD a prezidentský kandidát Jiří Dienstbier. Klausovi vytknul, že z amnestie nevyjmul ekonomické trestné činy a korupci.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jiří Dienstbier na Miloš Zeman při debatě prezidentských kandidátů

Článek

„Prezident dal amnestii i lidem odsouzeným za korupci a jiné závažné trestné činy ekonomické povahy. Stylový Klausův závěr v prezidentském úřadě,“ uvedl v úterý Dienstbier. Podle jeho soudu jde o naprosto nepřijatelný krok. „Jsem z toho doopravdy velmi rozpačitý,“ dodal.

Pochybnosti nad amnestií vyslovil i prezidentský kandidát Miloš Zeman. „Považuji tento projev za vyvážený, zdravě kritický, ale mám určité pochybnosti o vyhlášení amnestie,“ sdělil Zeman.

Prezidentský kandidát Jan Fischer rozhodnutí respektuje. „Její vyhlášení je prezidentovým právem, rozhodnutí Václava Klause proto respektuji. Sám bych amnestie nevyhlašoval. O to odpovědněji bych přistupoval k individuálním žádostem o milost a podporoval bych programy podporující začlenění osob do společnosti po návratu z výkonu trestu,“ uvedl Fischer.

Amnestie je výjimečný krok

Naopak první místopředseda ČSSD Michal Hašek vyjádřil pro amnestii pochopení. „Amnestii jako zcela výjimečný krok hlavy státu k 20. výročí vzniku ČR chápu, Václav Klaus tak pomůže svým způsobem vyřešit tíživou situaci českého vězeňství, kterou nedokázalo v posledních letech účinně řešit ministerstvo spravedlnosti," sdělil Hašek Právu.

Podle vicepremiérky a šéfky strany LIDEM Karolíny Peake měla hlava státu na tento krok právo. Zároveň ale varovala před kontroverzemi. „Na podobný krok má prezident právo a určitě jím v průběhu svého mandátu neplýtval. Je ale třeba počítat s kontroverzemi, které takové opatření obecné povahy vyvolá při aplikaci na konkrétní případy,“ prohlásila.

Právě dopady pasáže, kterou zmínila Peake, studuje podle svého vyjádření lídr KSČM Vojtěch Filip. Obecně ale označil amnestii za očekávaný krok. „Nepovažuji to za nic mimořádného,“ řekl.

Předseda poslanců TOP 09 a Starostů Petr Gazdík označil amnestii za rozumný a pragmatický krok, který uleví přeplněným věznicím. „Považuji to za rozumný krok, kterým prezident oslavil dvacetileté výročí vzniku samostatné ČR,“ konstatoval. Na druhou stranu se ale kriticky pozastavil nad velkou šíří amnestie. Vadí mu především, ze se týká i korupčních trestných činů.

Expremiér a bývalý předseda ODS Mirek Topolánek považuje amnestii za přiměřenou. „Amnestie v tom rozsahu, jak ji vyhlásil, je přiměřená a důvod je silný. Přeplněnost věznic to ale nevyřeší,“ uvedl Topolánek pro Právo.

Reklama

Související témata:

Související články

Prezident Klaus vyhlásil dílčí amnestii

Prezident Václav Klaus v úterý ve svém novoročním projevu uvedl, že vyhlašuje dílčí amnestii. Platit má od středy. Klaus například promíjí některé podmíněně...

Výběr článků

Načítám