Hlavní obsah

Fischer: Neustoupím těm, kteří chtěli v roce 1989 rozehnat demonstranty tanky

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nezávislý prezidentský kandidát Jan Fischer ve čtvrtek v oficiálním prohlášení reagoval na apel herce Tomáše Hanáka, který jej vyzval, aby se jako bývalý člen KSČ neucházel v přímé volbě o post hlavy státu. Fischer zdůraznil, že má nominaci od občanů a za sebou konkrétní výsledky práce. Vzdát kandidatury se nehodlá i proto, že by uvolnil cestu pochybným praktikám, které spojuje s érou někdejšího premiéra Miloše Zemana.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jan Fischer

Článek

"Byla to chyba, ze které jsem se poučil. Třeba i v tom, že by mě nikdy nenapadlo jít prosit o podporu na sekretariát KSČM, či kterékoliv jiné politické strany," uvedl v narážce na levicové kandidáty Zemana a Jiřího Dienstbiera, kteří požádali současné komunisty o podporu.

Fischer znovu a explicitněji připomněl i okruh lidí kolem Zemana a SPOZ, jejímž je čestným předsedou. Podle svých slov nechce ustupovat těm, "kteří v minulosti připravili náš stát o desítky miliard korun v předražených projektech. Lidem, kteří před listopadem 89 působili ve vysokých stranických funkcích či dokonce chtěli posílat na demonstranty tanky."

O tancích, které by se daly poslat k potlačení nepokojů v roce 1989, v náznacích hovořil nedlouho po zahájení sametové revoluce Zdeněk Zbytek, který tehdy velel tankové divizi ve Slaném. Nyní Zbytek zastává post místopředsedy jihočeské SPOZ a má velmi blízko k Miroslavu Šloufovi.

Tomáš Hanák vyzývá Jana Fischera, aby nekandidoval na prezidenta

Již ve středu Fischer uvedl, že Hanák a další autoři výzvy "pomáhají na Hrad (Miroslavu) Šloufovi (lobbista, někdejší poslanec KSČ), Zbytkovi, aféře Bamberk, akci Olovo, kauze D47". [celá zpráva]

Fischer byl členem KSČ v letech 1980 až 1989, Zeman, který je dle průzkumů dalším z adeptů na postup do druhého kola přímé volby, pobyl ve straně v mezidobí let 1968 až 1970.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám