Hlavní obsah

Peake: Nemám problém s ODS a TOP 09, ale s Nečasem

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předsedkyně strany LIDEM Karolína Peake v rozhovoru pro sobotní Právo vyjmenovala tři věci, které vnímá jako podvod ze strany Premiéra Petra Nečase. Pokračování koalice i po jejím brzkém odvolání z postu ministryně obrany si nedokáže představit, pokud bude kabinet vést Nečas.

Foto: Petr Horník, Právo

Karolína Peake (LIDEM)

Článek

Premiér Petr Nečas vás označil za dobrou hráčku v brance, nikoli obraně. Nerozmyslíte si odchod z vlády?

Nebudu se bavit o tom, kdo je dobrý v obraně a kdo je dobrý v brance. Chtěla bych, aby fungovala sportovní pravidla, a ne že každý hraje podle vlastních pravidel, což Petr Nečas dělá. Ve čtvrtek de facto skončila koaliční spolupráce s Petrem Nečasem. On nás za poslední dva týdny stačil třikrát podvést. Jednou, když nám zapomněl říci, že je nějaká separátní dohoda o personáliích na obraně.

Podruhé, když mi zadal úkol, abych mu do čtvrtka přednesla koncepci rozvoje obrany, pak ji po mně nechtěl a jen žádal, abych vrátila 1. náměstka Picka a šéfa vyzbrojovacího úřadu Bulanta, jinak mám podepsat rezignaci. Když jsem odmítla, tak mě odvolal. Třetím podvedením bylo účelové odložení naší schůzky jen proto, aby LIDEM podpořili klíčové zákony. Jeho cílem bylo získat ministerstvo dopravy, nikoli pokračující vstřícná spolupráce.

Dáte přednost volbám?

Jde spíše o to, čemu dává přednost Nečas. Dal jasně najevo, že jeho novým koaličním partnerem je Vít Bárta a Věci veřejné. Matematika je jasná, tak to vychází.

O svátcích se zklidníme a popřemýšlíme. Ale spolupráci s Petrem Nečasem si po těchto podrazech představit nedovedu.

Co vláda ODS a TOP 09?

O podpoře menšinové vlády pod Nečasem nemůže být řeč.

U církevních restitucí jste couvli, i když jste chtěli nejdřív schválit daňový balíček. Necítíte se teď jako tzv. užiteční idioti?

Církevní restituce byly správné. Nehlasovali jsme o věcech, o kterých bychom si mysleli, že jsou špatné, ale čekali jsme, že dojde i na naše priority. Faktem ale je, že jsme odhlasovali věci, které byly prioritami Nečase, ODSTOP 09.

Naše priority byly neustále odkládány, i osobně Nečasem – přímo na jednání vlády bylo přerušeno projednávání zákona o financování stran, velké protikorupční novely o obcích, krajích a Praze. Zákon o úřednících byl třikrát odložen stejně jako zákon o státním zastupitelství.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám