Hlavní obsah

Klaus pověřil Nečase vedením ministerstva obrany, Picek se vrací

Aktualizováno

Prezident Václav Klaus pověřil v pátek premiéra Petra Nečase (ODS) vedením ministerstva obrany. Ve čtvrtek byla odvolána z čela resortu vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM) a řízení resortu převzal dočasně při absenci ministra i prvního náměstka další z náměstků. O prezidentově rozhodnutí informoval jeho mluvčí Radim Ochvat. Do funkce náměstka se vrací i odvolaný Vlastimil Picek.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Petr Nečas

Článek

Odvolání Peake, která byla ve funkci pouze osm dní, rozpoutalo další koaliční roztržku. LIDEM vyzvala své ministry, aby do 10. ledna podali demisi.

ODS v pátek oznámila, že chce pokračovat ve stávající koalici s TOP 09 i LIDEM. Peake na to zareagovala s tím, že si strany musí nejprve vyjasnit představy o spolupráci.

Návrat Picka

Peake v čele obrany skončila kvůli ztrátě důvěry premiéra. Nečase rozhořčilo, že druhý den po nástupu do funkce odvolala prvního náměstka a bývalého šéfa generálního štábu Vlastimila Picka.

Nečas obratem jmenoval do pozice prvního náměstka Picka, informoval mluvčí kabinetu Michal Schuster.

Podle něj Nečas požádal o pověření řízením rezortu kvůli tomu, že "některé úkony ministra obrany jsou nepřenosné na jeho náměstky".

Reklama

Výběr článků

Načítám