Hlavní obsah

Pekárek by i v cele pobíral 56 tisíc

Právo, ada, nig

Pokud by už platila novela ústavy, kterou v květnu předložila Sněmovně její předsedkyně Miroslava Němcová (ODS), Roman Pekárek by nemusel řešit svůj mandát. A také poslanci by nemuseli shodně hovořit o ostudě.

Foto: Petr Horník, Právo

Roman Pekárek

Článek

Novela ústavy totiž počítá s tím, že poslanec či senátor by v případě pravomocného odsouzení o mandát automaticky přišel a na jeho místo by nastoupil náhradník.

Jenže Němcové změna ústavy je zařazena po více než půl roce teprve na právě probíhající schůzi Sněmovny. A vůbec není jisté, zda se na ní obě komory shodnou třípětinovou většinou.

Už Nečasova vláda upozornila na úskalí návrhu. Podle vládních legislativců by i pravomocně odsouzený zákonodárce mohl využít mimořádný opravný prostředek, tedy dovolání. Případně se obrátit na Ústavní soud.

Pokud by už před tím přišel o mandát a jeho křeslo by obsadil někdo jiný, nikdo by nemohl v případě úspěšného dovolání náhradníka vystrnadit a původního poslance či senátora do křesla vrátit.

Pekárka z mandátu nelze vystrnadit

Za současné situace záleží jen na Pekárkovi, zda mandát složí či nikoli. „On zastavil členství v ODS a my nemůžeme dělat nic jiného než ho vyzývat, aby se mandátu vzdal. A to je na něm,“ řekl Právu nový šéf klubu ODS Marek Benda.

Pekárek přitom stále mlčí a ani ODS, které dosud pomáhal při hlasováních, prý netuší, jak se zachová. Jisté je tak pouze to, že po nástupu výkonu trestu, který může přijít i za pár měsíců, ve Sněmovně bude chybět. Stejně jako vazebně stíhaný David Rath.

Jako Rath by i Pekárek pobíral základní poslanecký plat, který činí 55 900 korun hrubého. O část paušálních náhrad, které v jeho případě dosahují 29 tisíc hrubého měsíčně, by pak mohl přijít. Rathovi Sněmovna odmítla vyplácet přes dvacet tisíc na dopravu. Zbytek určený na stravu a reprezentaci mu zůstal.

Pokud by Pekárek mandát složil, na jeho místo nastoupí náměstek primátora z Mladé Boleslavi Adolf Beznoska.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám