Hlavní obsah

Tapiserie k poctě Václava Havla byla odhalena na pražském letišti

Na Letišti Václava Havla byla v neděli odhalena tapiserie k poctě prvního českého prezidenta. Ceremoniálu se vedle někdejší první dámy Dagmar Havlové a ministra zahraničí Karla Schwarzenberga zúčastnil také výtvarník Petr Sís, podle jehož grafiky francouzští mistři tapiserii utkali. Artefakt v ceně 1,5 miliónu korun zaplatili světoví hudebníci.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Na Letišti Václava Havla v Praze byl na počest prvního polistopadového prezidenta odhalen unikátní gobelín inspirovaný grafikou výtvarníka Petra Síse (na snímku).

Článek

Tapiserie, na níž je na tmavomodrém pozadí vytkáno hejno bílých ptáků ve tvaru člověka vznášejícího se nad řekou, je umístěna v Terminálu 2. Vznik díla o rozměrech pět krát 4,25 metru inicioval zakladatel organizace Art for Amnesty International Bill Shipsey, který se nedělní akce také zúčastnil. Na vytvoření tapiserie se složili hudebníci Bono, The Edge ze skupiny U2, Peter Gabriel, Sting a Yoko Ono, aby tak Havlovi vzdali hold.

"Moje dílo tak dostalo nový život. Uvidí jej lidé, kteří někam cestují a zastaví se u něj na chvilku a zamyslí se," uvedl Sís, který je nadšený, jak se věci propojily, a jak tapiserie září barvami.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Unikátní tapiserie inspirovaná grafikou výtvarníka Petra Síse.

Obrázek pro tapiserii s názvem Poslední audience původně namaloval jako titulku pro Hospodářské noviny, když Havel loni zemřel. Výtvarník v té době pracoval na knížce Ptačí sněm a napadlo jej, že by mohl vytvořit podobu člověka, který v jednom krátkém okamžiku prolétává nad nějakým místem a vyzařuje z něj láska. Postava na obrázku má proto malé červené srdíčko. Srdce bylo vždy nedílnou součástí Havlova podpisu.

Odhalení předcházela videoprojekce o vzniku tapiserie a krátký film o nedávném přejmenování někdejšího Letiště Ruzyně na Letiště Václava Havla. Gobelín byl odhalen v předvečer Světového dne lidských práv a devět dní před prvním výročím úmrtí Václava Havla.

Nikdo z muzikantů, kteří na artefakt přispěli, se nedělní akce nezúčastnil, už dříve ale vyjádřili Havlovi obdiv. "Václav Havel byl inspirací pro naši skupinu, stejně tak jako pro politiky, básníky a všechny ostatní. Jsme šťastní, že jsme ho mohli nazývat přítelem. Sísův gobelín je určitě dalším důvodem, proč navštívit tak krásné město, jakým je Praha," nechal se slyšet například The Edge ze skupiny U2.

Reklama

Výběr článků

Načítám