Hlavní obsah

Proti koalici KSČM a ČSSD demonstrovaly v Budějovicích stovky lidí

Právo, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Budějovice

Proti koalici KSČM a ČSSD ve vedení Jihočeského kraje demonstrovalo na Piaristickém náměstí v Českých Budějovicích ve čtvrtek v podvečer asi tři sta lidí. Už druhou podobnou akci v krajském městě opět iniciovali studenti třeboňského gymnázia a k protestu se přidaly i další školy.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Na českobudějovickém náměstí se sešlo asi 300 lidí.

Článek

„Chceme ukázat, že stávkou nebo tou jednou demonstrací to jednoznačně neskončilo. Že nesouhlasíme s tím, jak o nás Zimola nebo Filip mluví. Zkrátka jim chceme ukázat, že lidi stojí za námi, i když je takové ošklivé počasí,“ řekl na demonstraci Právu Dominik Hořejší, jeden z organizátorů akce a student třeboňského gymnázia.

Ve své úvodní řeči se Hořejší sice distancoval od útoků na radní za KSČM Vítězslavu Baborovou, ale hned další řečník z Jihočeské univerzity o Baborové prohlásil, že má nedemokratický slovník. Řada lidí si přinesla i transparenty s protikomunistickými hesly. Mezi řečníky byl znovu i rektor Jihočeské univerzity Libor Grubhoffer, který uvedl, že za studenty stojí i akademický senát.

Poslanec a krajský zastupitel za KSČM Petr Braný zdůraznil, že protesty jsou legitimním vyjádřením názoru. „I opozice je používá, když chce vyjádřit nesouhlas s kroky současné pravicové vlády. Faktem však je, že se tak nestalo den po jejím ustavení, ale až v okamžiku, kdy začala činit kroky, o nichž jsme přesvědčeni, že škodí většině občanů,“ upozornil Braný.

Demonstrace se odehrála bez incidentů a připravení strážníci nemuseli zasahovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám