Hlavní obsah

Vyřazení uchazeči o Hrad se obrátí na soud, Kubice svůj úřad brání

Aktualizováno

Prezidentští kandidáti Vladimír Dlouhý a Tomio Okamura se kvůli vyřazení z boje o Hrad obrátí na Nejvyšší správní soud (NSS). Jana Bobošíková, kterou ministerstvo vnitra také z klání o prezidentský post vyloučilo, zase ministerstvo vyzvala, aby napravilo své „zjevné chyby“. Pokud tak neučiní, je připravena podniknout další právní kroky. Ministr vnitra Jan Kubice svůj úřad hájí.

Foto: Právo

Článek

„Je to právní krok, který zatím není žaloba. Dáváme ministerstvu šanci napravit chybu, kterou samo udělalo,“ řekla Bobošíková. Pokud by ministerstvo návrh její Suverenity nereflektovalo, chce podniknout další právní kroky. Tak se také zřejmě stane, protože podle ředitele odboru všeobecné správy Václava Henycha obecně platí, že případné rozhodnutí ministerstva vnitra může změnit jen NSS. Jeho slova potvrdil i ministr vnitra Jan Kubice.

Termín, do kdy může Bobošíková podat odvolání proti rozhodnutí ministerstva, vyprší ve středu v 16:00. "Žalobu připravujeme, na 90 procent ji podáme," řekla Bobošíková v České televizi.

Okamura i Dlouhý se na NSS obrátili přímo.

"Právníci našli ve způsobu kontroly podpisů i další závažné nedostatky. Dnes (v pondělí - pozn. red.) jsme začali kontrolovat jednotlivé chyby, které nám ministerstvo vnitra vytklo, a i tam jsme našli nesrovnalosti. Věřím, že mou argumentaci soud uzná a umožní mi řádně kandidovat na prezidenta," uvedl Dlouhý. Už dříve se nechal slyšet, že výpočet podílu neplatných hlasů v peticích je sporný.

Žádná velkorysá gesta, Okamura půjde k soudu

Okamura v pondělí řekl, že původně chtěl udělat gesto a věc k soudu nehnat. Nakonec se však na NSS obrátí.

"Jediným správným řešením je, aby ministerstvo překontrolovalo všech více než 61 000 podpisů, co jsem odevzdal, aby to bylo správné," poznamenal Okamura. Dodal, že stejně by vnitro mělo postupovat také u ostatních kandidátů. Na NSS žalobu doručí v úterý, zjištění vnitra podle něj nejsou důkazem, že nepředložil 50 000 podpisů, jak ukládá zákon. Senátor je připraven domáhat se svých práv v případě nutnosti také u Ústavního soudu.

Kubice: Výpočet hlasů jsme avizovali

Kandidáti si stěžují na to, že ministerstvo postupovalo chybně, když vyřadilo součet procentuálních podílů neplatných hlasů, které odhalilo ve dvou kontrolách. Mělo prý tyto podíly zprůměrovat.

Způsob přepočítávání platných hlasů pod kandidaturou obhajuje ministr vnitra Jan Kubice. Podle něj jedinou institucí, která může rozhodnout, zda zvolená metoda byla použita správně, či nikoliv, je soud. Jeho úřad nemůže zpětně přepočítávat hlasy či měnit metodiku jejich přepočítávání.

"Ministerstvo vnitra je kritizováno a osočováno za to, že použilo nesprávný či na první pohled nelogický výpočet při kontrole platnosti hlasů na peticích. Samozřejmě chápu, že mohou existovat i jiné výklady zákona ohledně výpočtu platných hlasů, než zvolili ministerští úředníci, nicméně varianta, kterou použili, byla veřejně deklarovaná již od samého počátku přípravy zákona," uvedl Kubice v tiskovém prohlášení.

"Teď je tedy na Nejvyšším správním soudu, aby rozhodl, zda se přiklání k našemu výkladu zákona, nebo zda preferuje výklad jiný. Až soud rozhodne, budeme se jeho rozhodnutím řídit," dodal Kubice.

Ministerstvo vnitra v pátek nepustilo Dlouhého, šéfku Bobošíkovou a Okamuru do prezidentské volby. Podle vnitra měli příliš chybných údajů na nominačních peticích, které tak snížily počet podpisů pod předepsanou hranici 50 000.

Podpisy ministerstvo prezidentským kandidátům vyřazovalo kvůli tomu, že šlo buď o duplicitní údaje, případně signatáře nenalezlo v evidenci obyvatel. Škrtalo také ty, kteří ještě nedosáhli plnoletosti nebo neměli české občanství. Řada neplatných jmen patřila zemřelým voličům.

Reklama

Výběr článků

Načítám