Hlavní obsah

Česku hrozí, že bude nějaký čas bez prezidenta, říká senátorka Wagnerová

Novinky, Ondřej Kořínek

Česku hrozí, že by mohlo zůstat kvůli nejasnostem kolem pravidel přímé volby a možným sporům nějaký čas bez prezidenta, uvedla v neděli v diskusním pořadu České televize bývalá ústavní soudkyně a senátorka Eliška Wagnerová. Ministerstvo vnitra ale podle ředitele odboru všeobecné správy Václava Henycha zákon připravilo dobře a je připraveno po případném rozhodnutí soudu vrátit hned vyřazené kandidáty do hry.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Eliška Wagnerová

Článek

Do přímé prezidentské volby zatím postupuje osm kandidujících. Tři další ministerstvo vnitra nepustilo. Sice odevzdali petice s více jak 50.000 podpisy, po jejich posouzení a odečtení chyb na požadovanou hranici ale nedosáhli. [celá zpráva]

"Samozřejmě tu hrozí, že Česká republika - nechci malovat čerta na zeď, ale počítat by se s tím mělo - bude určitou dobu bez prezidenta, ostatně nebyli bychom prvním státem," uvedla Wagnerová.[celá zpráva]

Prezident Václav Klaus opustí Hrad 7. března. První kolo voleb se má konat 11. a 12. ledna 2013, druhé pak případně o dva týdny později. NSS o případných stížnostech vyřazených kandidátů rozhodne do 13. prosince. Wagnerová připomněla, že na podání stížnosti k Ústavnímu soudu je 60 dní, tedy čas do poloviny února. Ústavní soudci nemají lhůtu, do níž musí rozhodnout.

Vnitro posuzovalo z petic dva vzorky podpisů. Od všech odevzdaných odečetlo součet procentuálních podílů neplatných, místo toho, aby je logicky zprůměrovalo. I podle některých právníků postupovalo špatně.

Vnitro postup dál hájí

„Zvolili jsme jeden ze způsobů sčítání hlasů - a to sečtením, nemyslím si, že je to špatně zvolený způsob. Zdržení prezidentské volby nehrozí,“ řekl Henych. Podle něj pokud soud rozhodne jinak a vrátí některé hlasy, je ministerstvo na tuto změnu připraveno okamžitě reagovat a vrátit kandidáty zpět do boje o hrad.

Všechny kroky, které byly při kontrolách hlasů použity, jsou doložitelné a ministerstvo je připraveno předložit je soudu. Podle Henycha ministerstvo počítalo s případným soudním řízením a dávalo dostatečně předem najevo, jaký způsob počítání hlasů použije.

"Kdybychom hlasy průměrovali, nyní by nás všichni upozorňovali, že jsme je měli sčítat," dodal Henych.

Zákon je ostuda republiky

Wagnerová je však nespokojena nejen se způsobem sčítání hlasů, ale i se zákonem, který přímou volbu zavádí.

„Zákon o přímé volbě je špatně napsaný, lhůty jsou velmi malé a zákon nepočítá s možností ústavní stížnosti. U norem takové důležitosti, není možné, aby se dala vyložit tolika právními názory. Je to ostuda republiky, že neumíme nastavit tak důležitou legislativu“ upozornila Wagnerová.

Udělat krok zpět a zavést opět nepřímou volbu prezidenta, jak navrhuje poslanec ODS Boris Šťastný, ale podle bývalé ústavní soudkyně také není dobrý nápad. „Kdybychom se vraceli k nepřímé volbě, museli bychom měnit ústavu a to není jednoduché. Musíme postupovat podle zákona, hrozí, že ČR bude po nějakou dobu bez prezidenta. Ústava na to pamatuje rozdělením kompetencí,“ dodala senátorka.

Podle vicepremiérky vlády Karolíny Peak (LIDEM) je zatím předčasné uvažovat o rezignaci nebo odvolání lidí zodpovědných za tvorbu zákona. Ministerstvo je podle ní z obliga, protože předkládalo zákon ve dvou vyhotoveních a poslanci poté vybrali tu, která je nyní platná. Podle ní je nutné počkat na případné rozhodnutí soudu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám