Hlavní obsah

Přepočet hlasů vycházel z chybného vzorce, tvrdí Dlouhý. Obrátí se na soud

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vladimír Dlouhý, jehož přihlášku k přímé volbě prezidenta v pátek odmítlo ministerstvo vnitra, se hodlá kvůli tomuto rozhodnutí obrátit na Nejvyšší správní soud. Tvrdí, že se ministerstvo spletlo ve výpočtech a strhlo mu dvakrát více podpisů, než mělo.

Foto: Právo

Vladimír Dlouhý

Článek

Dlouhý nasbíral celkem 60 035 záznamů, po první kontrole se mu započetlo 59 165 podpisů, po další dvoukolové kontrole ministerstva mu jich zbylo 38 687. Na páteční tiskové konferenci ovšem uvedl, že ministerstvo při výpočtu udělalo numerickou chybu a odečetlo mu více podpisů, než mělo.

„V mém konkrétním případě nemělo být odečteno přes 20 tisíc podpisů, ale pouze 10 319,“ řekl. Chybu prý našel s poradci ve vzorci, podle něhož ministerstvo vypočítávalo podpisy, které má na základě zjištěné chybovosti celkově vyškrtnout.

Přiznal, že i v případě, že by mu bylo odečteno tolik podpisů, kolik předpokládá svého postupu on, stejně by nemohla být jeho kandidatura zaregistrována, protože by na 50 000 nedosáhl. „Nicméně tato skutečnost otevírá prostor, abych se rozhodl podat odvolání k Nejvyššímu správnímu soudu,“ řekl.

Chybu Dlouhý nespatřuje v tom, že pro něj podpisy sbírali placení brigádníci. "Každý, kdo sbíral ve velkém, musel vynaložit určité úsilí," řekl. Zároveň uvedl, že nelituje svého rozhodnutí zúčastnit se volby prezidenta.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám