Hlavní obsah

Kuřáky nedonutí ani pokuty házet nedopalky do koše

Právo, Lucie Fialová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V souvislosti se šířícím se zákazem kouření v uzavřených prostorách, včetně restaurací, zahájily světové metropole tvrdý boj proti kuřákům, bezostyšně odhazujícím nedopalky cigaret na chodníky a ulice.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V Paříži se mají pokuty za odhození nedopalku na veřejném prostranství nyní zvýšit téměř na dvojnásobek – z 35 na 68 eur (asi 1700 Kč). V Singapuru při opakovaném přestupku, což se týká i plivání žvýkaček, už hrozí rovnou veřejně prospěšné práce.

Česká města jsou v tomto směru tolerantnější, přestože i v nich odsaje úklid nedopalků z chodníků a zastávek ročně z obecních rozpočtů desítky miliónů.

Pokud se podaří kuřáka dopadnout, jak odhodil nedopalek na chodník, za svůj přečin zaplatí pokutu ve výši několika set korun.

„Za přestupek proti veřejnému pořádku hrozí na místě od strážníka bloková pokuta do jednoho tisíce korun. Pokud by případ šel do správního řízení, postih se může vyšplhat až do 15 tisíc korun,“ informoval Právo Ludvík Klema, pověřený vedením pražské městské policie.

Podle něj policisté ale ukládají pokutu spíš ve spodní hranici do 500 korun, jde o desítky případů měsíčně. „Trestat lze ovšem jen tehdy, pokud se neukázněnce podaří chytit za ruku přímo při činu nebo na základě záběrů z kamery,“ dodal Klema.

Nejvíce nedopalků u zastávek

Podle toho, jak to vypadá na chodnících, a zejména na zastávkách MHD, se ale nezdá, že by případný finanční postih kuřáky nutil chovat se zodpovědněji. Byť odpadkový koš nebývá daleko, málokomu se chce udělat pár kroků, a tak vajgl klidně zahodí na zem. Nejvíc se ožužlané zbytky cigaret povalují u vstupů a výstupů z podzemní dráhy, na zastávkách MHD nebo frekventovaných turistických místech.

Pravidelná likvidace hald vykouřených cigaret z tramvajových ostrůvků, přilehlých kolejí, přístřešků, autobusových zastávek spolyká jen pražskému dopravnímu podniku (DP) z rozpočtu ročně téměř sedm miliónů korun.

„Na autobusových terminálech se mete denně. Odpadkové koše z tramvajových a autobusových zastávek a smyček vyvážíme také denně,“ uvedla Aneta Řehková z tiskového oddělení DP.

Starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký (TOP 09) považuje boj proti tomuto nešvaru za nikdy nekončící. Pokuty nezabírají.

„Je to etikou společnosti. Žil jsem v řadě jiných měst Evropy, etika je nejvyšší ve Švýcarsku, směrem na východ bývá mnohem horší. Prahu bych hodnotil lehce nadprůměrně, ale v žádném případě nemůžeme být spokojeni,“ řekl Právu starosta, který už několikrát na vlastní kůži zažil, že pouhé napomenutí lajdáka hrozilo přerůst v závažnější incident.

Ne každý si totiž nechá upozornění, že se nechová správně, líbit, hádá se, případně má chuť bránit se ještě razantněji.

Kuřačky s pouty

To byl i případ kuřaček, které skončily s pouty na rukou v centru Prahy v ulici Ve Smečkách, kde působí několik erotických provozoven. „Jedna ze slečen vyhodila, a podle nás schválně, protože strážníky viděla, vajgla z okna. Další pak napadla strážníky, kteří šli přestupek řešit. Museli použít donucovací prostředky,“ vyprávěl noční událost, která se neobešla bez rvačky a křiku. Nakonec hlídka ještě volala posily.

„Rozhodně to ale nebývá běžné,“ komentoval nezvyklou dohru přestupku Klema.

Města vesměs nemají žádnou vlastní vyhlášku, týkající se nedopalků na chodnících. Řídí se podle zákona o přestupcích, který se týká znečišťování veřejného prostranství (paragraf 47).

„Strážníci kontrolují, zda někdo neznečišťuje veřejná místa nejen nedopalky cigaret, ale například i psími exkrementy, žvýkačkami či jiným způsobem. Mohou uložit na místě pokutu až do výše 1000 korun, či postoupit věc ke správnímu řízení, kde může být uložena sankce až do výše 20 tisíc korun,“ informovala Právo mluvčí ostravské městské policie Vladimíra Zychová.

Dodala, že za letošní rok k 21. listopadu řešili strážníci 5767 těchto přestupků, za které na místě uložili 922 pokut.

„Na pokutách vybrali celkem 248 tisíc korun. Jednapadesát případů pak skončilo ve správním řízení,“ shrnula Zychová.

V Brně na úklid nedopalků využívají často jednotlivé městské části institutu veřejných prací. Podle Pavla Žáry z brněnského magistrátu však nejde jen o sběr nedopalků, ale i o úklid ulic a chodníků od drobných nečistot a smetí obecně.

Reklama

Výběr článků

Načítám