Hlavní obsah

sKarty příjemci dávek mít musí, nemusí s nimi platit, říká šéf spořitelny

Příjemci sociálních dávek budou muset používat takzvanou sKartu, dobrovolné bude podle šéfa České spořitelny (ČS) Pavla Kysilky pouze využití jejích platebních funkcí. Kysilka ve středu ve vysílání Českého rozhlasu uvedl, že spořitelna nyní hledá partnera, který bude lidem zajišťovat posílání peněz složenkou, případně donášku hotovosti. Za tyto služby by se však mělo platit.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Posílání peněz složenkou nebude zdarma.

Článek

Kysilka tak ve středu přiblížil předběžnou dohodu s premiérem Petrem Nečasem (ODS), který minulý týden řekl, že si nedovede představit, že by používání sociálních karet nebylo dobrovolné. V úterý doplnil, že budou sloužit jako průkaz a používat se budou muset jen při podezření na zneužívání dávek. Dohodl se na tom prý předběžně právě s Kysilkou. [celá zpráva]

"I to, co zaznělo od pana premiéra, znamená, že se počítá s tím, že příjemci sociálních dávek budou mít - řekněme tedy povinně - sociální kartu... Mění se to, že nebude povinná ta platební funkce sociálních karet," uvedl v rozhlase šéf spořitelny. Podle něj nikdy od státu nezaznělo zpochybnění povinnosti pro příjemce být držitelem sKarty.

Platit kartou nikdo nemusí ani teď

Kysilka podotkl, že placení kartou se lidé mohli "vyhnout" už teď, rovnou na úřadu práce mohli podepsat trvalý příkaz a nechat si převádět peníze na svůj účet. Dodal, že někteří lidé ale konto nemají. Spořitelna si chce proto do konce týdne vybrat partnera, který by za ni rozesílal dávky poukázkou či zajistil jejich donášku do domu. S ním uzavře smlouvu.

Podle Kysilky za posílání či donášku zřejmě zaplatí klient. Bude to normální komerční služba a je nerealistické, aby to zaplatil subdodavatel, uvedl šéf banky.

Spořitelna prý nemohla do smlouvy zasahovat

Česká spořitelna zvítězila v tendru na provozování sKarty. Lidé s nimi mohou vybrat dávku z bankomatu, převádět na své konto či s ní platit. Za další úkony se platí.

Ministerstvo práce se spořitelnou uzavřelo smlouvu na 12 let. Ta podle Kysilky "ležela na stole" a banka do ní kromě drobnějších úprav prý nemohla zasahovat.

Karty a kontrakt na ně kritizuje opozice i někteří koaliční poslanci. Výhrady má ombudsman. Rada postižených trvá na dobrovolném převzetí sKarty.

Reklama

Související témata:

Související články

Model povinných sKaret je mrtvý, řekl Nečas

Premiér Petr Nečas (ODS) míní, že model povinných sKaret je mrtvý. Vláda začala jednat s Českou spořitelnou o úpravě smluv, které umožní nepovinný model....

Výběr článků

Načítám