Hlavní obsah

Oko osleplé před 70 lety dokázali nyní pardubičtí lékaři spravit

Právo, René Chvalina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Unikátní operaci provedli v minulých dnech lékaři očního oddělení krajské nemocnice v Pardubicích. Lékaři zde vrátili zrak pacientce, která na jedno oko oslepla po úrazu před více než sedmdesáti lety. Nyní po zákroku pardubických lékařů opět naplno vidí oběma očima. Právo o tom informoval mluvčí nemocnice Dušan Korel.

Foto: Profimedia.cz

Ojedinělá kombinovaná operace spočívá v náhradě zkalené čočky a implantaci umělé duhovky. (lustrační foto)

Článek

„Jednalo se o pacientku, která v šestnácti letech utrpěla úraz oka. Důsledkem bylo oslepnutí. Teprve až ve svých 87 letech se rozhodla podstoupit operaci oka,“ upřesnil Jan Novák, primář očního oddělení pardubické krajské nemocnice.

„Je však nutné dodat, že při úrazu byla poškozena i duhovka. V minulosti nikdo nepředpokládal, že by operace mohla být úspěšná,“ upřesnil primář Novák.

Lékaři očního oddělení pardubické krajské nemocnice však jako jediní v České republice od roku 2008 úspěšně používají měkké náhrady celé duhovky. Tyto implantáty jsou z produkce předního tuzemského výrobce kontaktních čoček.

„Originální design tohoto implantátu pochází právě od lékařů našeho oddělení,“ připomněl Novák. Implantát byl využit i při navrácení zraku této pacientce. Ojedinělá kombinovaná operace spočívá v náhradě zkalené čočky a implantaci umělé duhovky.

„Samotná operace i pooperační hojení proběhly bez jakýchkoliv problémů,“ uvedl Novák, jenž tuto pacientku operoval. „Jsme moc rádi, že jsme této paní mohli po tak dlouhé době vrátit úplný zrak a obnoveným viděním jí tak vlastně s předstihem dát krásný vánoční dárek,“ dodal primář očního oddělení pardubické nemocnice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám