Hlavní obsah

Klaus v připomínce 17. listopadu varoval před zapomínáním

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V projevu k výročí 17. listopadu varoval prezident Václav Klaus před zapomínáním a tleskáním gestům a slovům, nikoli činům a zásadovému konzistentnímu chování a jednání. Podle něj se Češi nechali poškodit a zneuctít své tradiční hodnotové a myšlenkové vzorce. Prezident to uvedl na sobotním shromáždění u Hlávkovy koleje v Praze na památku studentských obětí nacistické perzekuce v roce 1939.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Prezident Václav Klaus

Článek

"Takzvaná politická korektnost a spokojování se s verbálními, snadno vyslovovatelnými omluvami, vede ke vzniku společnosti gest, nikoli společnosti autentických postojů," řekl prezident.

Podle něj je třeba trvat tvrdohlavě na tom, aby události 17. listopadu před 73 roky a let následujících byly měřeny správným metrem. K tomu je nutné nezapomínat na souvislosti a odlišovat excesy a činy jednotlivců od konání státu, od oficiální státní politiky a od ideologie, která tyto činy vyvolává a ospravedlňuje.

Nečas: Věřím, že neztrácíme historickou paměť

Také předseda vlády Petr Nečas (ODS) na pietním shromáždění k výročí 17. listopadu u Hlávkovy koleje vyjádřil nutnost neztrácet historickou paměť. Podle něj se stále potvrzuje, že svoboda a demokracie není samozřejmostí.

"Jsem především přesvědčen o tom a chci tomu věřit, že neztrácíme historickou paměť," řekl k událostem spojeným s protinacistickým a protikomunistickým odporem. Připustil, že jistým mementem je úspěch KSČM v letošních volbách a to, že země bude mít po 23 letech od pádu komunismu prvního hejtmana.

Protivládní demonstrace odborů a občanských iniciativ, která se dnes bude konat v Praze, je podle něj právem lidí ve svobodné společnosti. "Jsem svobodní lidé ve svobodné zemi, máme právo svobodně vyjadřovat svůj názor, to k demokracii patří," dodal.

Květiny k pamětní desce na Hlávkově koleji položili spolu s akademiky a pamětníky také předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD), předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová, premiér Petr Nečas a pražský primátor Bohuslav Svoboda (všichni ODS). Přišli také prezidentští kandidáti Jan Fischer a Jana Bobošíková.

Na pietní akt navázalo zahájení výstavy z majetku Čapkovy společnosti v německém Hagenu, která je sestavena z protinacistického a protiválečného díla Josefa Čapka. Expozice má název Dějiny z nedaleka.

Pietní vzpomínku na studenty Hlávkovy koleje a oslavu Mezinárodního dne studentstva každoročně pořádá Nadání Josefa, Marie a Zdeňky Hlávkových ve spolupráci s Českým svazem bojovníků za svobodu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám