Hlavní obsah

Cukrovkou trpí stále více Čechů, léčba spolkne ročně 25 miliard

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cukrovka se stává celosvětovou epidemií a stejně tak je tomu i v České republice. Jen za loňský rok toto onemocnění bylo nově diagnostikováno 68 000 pacientů. Roční léčba všech nemocných cukrovkou vyjde na 25 miliard korun.

Foto: Profimedia.cz

Injekce inzulínu

Článek

„Cukrovka raketově roste. Podle nejnovějších údajů v ČR už má diabetes 825 tisíc lidí a toto číslo je rok od roku vyšší. Před patnácti lety mělo toto onemocnění 600 tisíc lidí, a v roce 1975 jen 230 tisíc lidí, “ řekl Právu v pondělí profesor Milan Kvapil, místopředseda České diabetologické společnosti a přednosta interní kliniky pražské FN Motol, kde se léčbou cukrovky intenzivně zabývají.

Vše spočívá v dietě

Podle jeho slov má asi 55 tisíc pacientů diabetes 1. stupně a léčí se inzulínem. Ostatní mají cukrovku II. typu, které se také jinak říká civilizační. Léčba spočívá v přísné dietě a doživotním užívání léků.

Cukrovka druhého typu je důsledkem špatného životního stylu, zejména nedostatku pohybu, obezity, ale i genetické dispozice. Podle profesora Kvapila na cukrovku a komplikace, které způsobuje, loni zemřelo téměř 23 tisíc pacientů, z toho bezprostředně na cukrovku 2400.

„Česká republika podle evropských dat spotřebuje na přímou léčbu diabetu okolo 10 % všech prostředků ve zdravotnictví, tedy až 25 miliard korun. Nadpoloviční většina jde na vrub komplikací, které nemoc způsobuje. Například odumírání tkání, amputace končetin, slepota, problémy kardiovaskulární,“ uvedl profesor Kvapil.

Závažné podle něj také je, že cukrovka zasahuje už i mladé lidi. Loni byla nově diagnostikována 258 pacientům mladším 19 let a celkově se loni inzulínem léčilo téměř 1000 dětí do 14 let a dalších 900 ve věku 15 až 19 let. Roste i počet závažných komplikací. Loni například byla 10 408 pacientům amputována končetina v důsledku odumírání tkáně, což je o 2000 víc než v roce 2010.

Výskyt diabetu je dlouhodobě vyšší u žen než u mužů. Odborníci to vysvětlují tím, že ženy se v průměru dožívají vyššího věku než muži a cukrovka nejvíc postihuje starší občany.

Změnit situaci v České republice by měl tzv. národní diabetologický program. Ten předpokládá nejen větší informovanost o onemocnění a jak mu předcházet, ale také lepší vyhledávání nemocných.

Odhaduje, že zhruba 250 až 400 000 pacientů může mít diabetes a dosud o tom neví, protože jim nezpůsobuje žádné potíže. Podle profesora Kvapila by si každý člověk měl alespoň jednou za rok nechat změřit hladinu krevního cukru v krvi. Měli by na to myslet zejména praktičtí lékaři.

Anketa

Máte zkušenosti s cukrovkou?
ano, nemocí trpím
13,9 %
ano, nemocí trpí někdo z mých blízkých
47,3 %
ne
38,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 16425 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám