Hlavní obsah

Gottwaldov je zpátky, zní ve Zlíně při protestu proti koalici s komunisty

Právo, Jiří Růžička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlín
Aktualizováno

Před budovou Krajského úřadu ve Zlíně i v zasedací místnosti protestovaly ve čtvrtek desítky lidí proti účasti komunistů na vedení kraje. Kvůli protestům asi stovky lidí v sále muselo být jednání přerušeno a řídící schůze vůbec nevěděl, jak má postupovat. Lidé v sále zvonili klíči a zpívali Internacionálu. Nakonec došlo i na volbu hejtmana, kterým se opět stal Stanislav Mišák (ČSSD).

Gottwaldov je zpátky, zní ve Zlíně při protestu proti koalici s komunistyVideo: Novinky

 
Článek

Zastupitelé za ODS, KDU-ČSL a STAN/TOP 09 jednání opustili, lidé začali v sále zpívat Internacionálu.

V jednací síni zastupitelstva zůstali zastupitelé koalice ČSSD, KSČM a SPO-Z, kteří mají v zastupitelstvu většinu 25 hlasů. Mohla tak proběhnout volba hejtmana, byť s ní lidé v zasedací místnosti nesouhlasili a dožadovali se přerušení. „Přerušit, přerušit, přerušit... znělo sálem.

Demonstranti chtějí jinou koalici

„Jsme připraveni technicky znemožnit dokončení tohoto jednání. To, abychom zabránili ustavení této krajské vlády, je to pro nás větší hodnota než další vláčení po přestupkových komisích," řekl ještě před hlasováním Právu jeden z protestujících Zbyněk Horváth.

Foto: Jiří Růžička/MMS, Právo

Demonstranti v jednacím sále

Po volbě hejtmana Mišáka a náměstků hejtmana Jaroslava Drozda (ČSSD), Ivana Mařáka (KSČM) a Lubomíra Nečase (SPOZ), organizátor petice proti vládě ČSSD, KSČM a SPOZ ve Zlínském kraji Radek Hegmon znovu vyzval, aby se zvolení zastupitelé vrátili k jednání o nové koalici. Do sálu se vrátil Jiří Čunek.

Ten také znovu vyzval k jednání o jiné podobě koalice a zároveň požádal demonstranty, aby nebránili zastupitelům ve výkonu mandátu. „Fyzická zábrana je nepřípustná, nezabráníte tomu, aby volili později,“ řekl Čunek.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Demonstranti před krajským úřadem

Gottwaldov je zpátky

Jednání předcházela demonstrace. Především mladí lidé s transparenty, ale také skupina podnikatelů vítali nově zvolené zastupitele transparenty a portréty Leonida Brežněva, Gustáva Husáka, Klementa Gottwalda a dalších představitelů komunistických režimů.

Lidé mají transparenty jako: "Už se na tebe těší milice a StB", či "Gottwaldov je zpátky."

Navrhli i Čunka

Na zasedání byl na post hejtmana navržen vedle Mišáka i lidovecký senátor Jiří Čunek, který získal v kraji nejvíce preferenčních hlasů. Kandidaturu však odmítl a navrhl nové vyjednávání o koalici bez spolupráce s KSČM. Zástupce STAN/TOP 09 Petr Gazdík chtěl jednání přerušit. Návrh však nebyl přijat.

Lidé vytáhli transparenty

Volby ve Zlínském kraji vyhrála s 12 mandáty ČSSD, druzí jsou s deseti křesly lidovci a třetí s devíti komunisté. Na dalších místech skončily STAN/TOP 09 a ODS (po pěti mandátech) a jako poslední se do zastupitelstva dostali zemanovci se čtyřmi zástupci. Ve Zlínském kraji v končícím i předchozím volebním období vládla koalice občanských a sociálních demokratů s KDU-ČSL.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Demonstranti před krajským úřadem

„Nechceme, aby byl ze Zlína Gottwaldov,“ řekl před budovou ve Zlíně jeden z demonstrujících. Na pořadatele se již ve středu obrátil bývalý statutární náměstek hejtmana Zlínského kraje Libor Lukáš (ODS). Uvedl, že ani jemu nová koalice nevyhovuje, ale že výsledky voleb tuto situaci umožnily.

Anketa

Vadí vám krajské koalice s komunisty?
ano
46,7 %
ne
53,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 19727 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám