Hlavní obsah

Franz překvapil, hranici 50 tisíc podpisů výrazně překonal

Novinky, val
Praha

Vladimír Franz, který před několika měsíci ohlásil svůj zájem kandidovat na hlavu státu, v pondělí mnohé překvapil, když informoval o množství podpisů pod peticí za jeho kandidaturu. Celkem jich nasbíral 88 388.

Foto: Kateřina Farná, Právo

Vladimír Franz

Článek

Novinkám to řekl Vojtěch Bednář z iniciativy Vladimír Franz prezidentem. Čísla z konce minulého týdne, která dosud visí na stránkách iniciativy, jsou skoro o 40 tisíc nižší.

Kandidáti mají na podání přihlášky čas do úterka. Franz vyrazil spolu s jeho stoupenci v pondělí odpoledne předat petiční archy. „Jsme právě před ministerstvem vnitra a půjdeme předat podpisy,“ oznámil v 15:45 Bednář.

Stejně jako Franz odevzdala v pondělí podpisy i Jana Bobošíková. Zisk 58 tisíc podpisů oznámil také Tomio Okamura, který má archy předat v úterý dopoledne. V úterý odpoledne oznámí výsledek sběračského úsilí tým Táni Fischerové.

Největší šanci má Fischer se Zemanem

V minulých dnech již svou oficiální kandidaturu oznámil například Miloš Zeman, který nasbíral hned 105 tisíc podpisů, či Jan Fischer, jehož podpořilo přibližně 101 tisíc lidí. Nominováni už byli také Jiří Dienstbier, Vladimír Dlouhý, Zuzana Roithová, Přemysl Sobotka či Karel Schwarzenberg.

Počty podpisů jednotlivých kandidátů
Miloš Zeman105 000
Jan Fischer101 000
Zuzana Roithová81 000
Vladimír Dlouhý60 000
Jana Bobošíková55 000
Jiří Dienstbier55 000

Historicky první přímá volba prezidenta proběhne o druhém víkendu v lednu. Předvolební průzkumy zatím favorizují někdejší premiéry Jana Fischera a Miloše Zemana.

Reklama

Související témata:

Související články

Jakl chce podporu poslanců, už má Doktora

Tajemník Václava Klause a zároveň uchazeč o prezidentskou funkci Ladislav Jakl má nový trik, jak se dostat mezi prezidentské kandidáty: začal sbírat podporu...

Výběr článků

Načítám