Hlavní obsah

Okamura hlásí: Mám splněno. Nasbíral 58 tisíc podpisů

Praha
Aktualizováno

Tomio Okamura má nakročeno k účasti v přímé volbě prezidenta. Den před termínem pro odevzdání přihlášek k lednové volbě hlavy státu oznámil shromáždění potřebného počtu podpisů. Celkem jich nasbíral 58 tisíc.

Foto: Profimedia.cz

Tomio Okamura

Článek

„Za rekordní dobu necelého jednoho měsíce se mi podařilo nasbírat 58 tisíc podpisů občanů České republiky,“ oznámil Okamura.

Bobošíková odevzdala petiční archy

Také předsedkyně Suverenity a bývalá europoslankyně Jana Bobošíková nasbírala potřebný počet podpisů, a v pondělí tak oficiálně zahájila svou kandidaturu na hlavu státu. Přihlášku pro prezidentskou volbu předložila v pondělí na ministerstvo vnitra. "Podpořilo ji zhruba 55 tisíc lidí," řekl mluvčí Bobošíkové David Štěpán.

Kandidáti mají čas na předložení nominací do úterního odpoledne. V pondělí by měl petiční archy s potřebným počtem podpisů odevzdat také Vladimír Franz.

V minulých dnech již svou oficiální kandidaturu oznámil například Miloš Zeman, který nasbíral hned 105 tisíc podpisů, či Jan Fischer, jehož podpořilo necelých 102 tisíc lidí. Nominováni už byli také Jiří Dienstbier, Vladimír Dlouhý, Zuzana Roithová, Přemysl Sobotka či Karel Schwarzenberg.

Předvolební průzkumy zatím favorizují někdejší premiéry Jana Fischera a Miloše Zemana. Historicky první přímá volba prezidenta České republiky proběhne o druhém lednovém víkendu.

Anketa

Postoupí Tomio Okamura do druhého kola prezidentských voleb?
Ano
68,5 %
Ne
31,5 %
Celkem hlasovalo 14850 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám