Hlavní obsah

Věci veřejné vyloučily poslance Šťovíčka, při hlasování podporoval vládu

Právo, rsk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Grémium Věcí veřejných (VV) vyloučilo poslance Milana Šťovíčka ze strany. Právu to ve čtvrtek potvrdil místopředseda VV Tomáš Jarolím.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Milan Šťovíček

Článek

"Grémium o vyloučení pana Šťovíčka hlasovalo na můj popud. Rozhodnutí bylo jednoznačné, proti byl jen jediný člen širšího vedení," řekl Jarolím.

O vyloučení Šťovíčka se spekulovalo už delší dobu. Poslancům VV vadilo, že Šťovíček v důležitých hlasováních podporuje vládní koalici i poté, co VV odešly do opozice.

Klasnová: Nerespektuje jednotné hlasování klubu

Místopředsedkyně VV a šéfka poslanců Kateřina Klasnová předpokládá, že příští týden v úterý bude následovat vyloučení Šťovíčka z klubu.

"Grémium tento krok doporučilo vzhledem k tomu, že Milan Šťovíček nerespektuje jednotné hlasování klubu a nerespektuje přechod VV do opozice, jelikož nadále hlasuje s Nečasovou vládou," řekla Právu.

Radek John - vyjádření ke ŠťovíčkoviVideo: Miroslav Homola, Právo

Oficiálně byl Šťovíček vyloučen kvůli hrubému porušení stanov a usnesení Grémia VV. Podle VV totiž Šťovíček nerespektuje "pozici strany konstruktivní opozice".

Šťovíček: Způsob vyloučení mě překvapil

Šťovíček sdělil Právu, že ho rozhodnutí grémia VV nepřekvapilo. Zarazil ho prý však způsob, jak k jeho vyloučení ze strany došlo. „Rozhodovat bez přítomnosti člena strany, jehož se vyloučení týká, bez projednání v krajské organizaci či místním klubu VV, to není dobrý ani demokratický postup,“ podotkl poslanec.

Šťovíček dodal, že pro naplnění programových cílů, s nimiž kandidoval ve volbách, bude dál hledat co nejširší podporu. „V současné chvíli nejsem rozhodnut, zda zůstanu ve Sněmovně jako nezařazený nebo budu spolupracovat s některým poslaneckým klubem,“ řekl. Zároveň ujistil, že vláda jeho podporu má, pokud bude plnit své programové prohlášení, na jehož vzniku se podílely i VV.

„Jedná se především o legislativní zajištění územních limitů těžby uhlí, zamezení zneužívání sociálních dávek, snižování zadluženosti veřejných rozpočtů, boj s klientelismem, průhledné veřejné zakázky, odluku církví od státu či prosazení principů trvale udržitelného rozvoje do legislativy českého státu,“ upřesnil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám