Hlavní obsah

Pokud zkolabuje penzijní reforma, nastane chaos, strachuje se premiér

Právo, Oldřich Danda
Praha

Už v úterý se rozhodne, kdo má silnější nervy, zda premiér Petr Nečas, nebo rebelující poslanci ODS. Ještě než se bude hlasovat o daňovém balíčku, měla by Sněmovna rozhodnout o prezidentském vetu k prováděcím zákonům důchodové reformy.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér a předseda ODS Petr Nečas

Článek

Nečas věří, že poslanci nedopustí, aby penzijní reforma, jejíž start je připraven na 1. ledna 2013, zkolabovala na vetu prováděcích zákonů. Rebelové zase podporu důchodové reformě podmiňují změnou daňových zákonů.

„Když to neprojde, tak ten chaos bude nesmírný. Proto doufám, že zvítězí odpovědnost a že tomu chaosu zabráníme, když bude návrh schválen,“ řekl v pátek Právu Nečas.

S tím souhlasí i odstupující ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09). „Jediné čisté řešení je, že to veto bude v úterý přehlasováno,“ uvedl.

Rebelové chtějí napřed dohodu na daňovém balíčku

Na to nechtějí ale přistoupit rebelující poslanci. „Já nechci, abychom kvůli důchodové reformě museli zvyšovat daně. Pokud se prostředky najdou bez zvyšování daní, tak pro to hlasovat budeme. Ale musíme o tom hlasovat, teprve až vyjasníme balíček,“ řekl Právu vůdce odbojných poslanců ODS Petr Tluchoř.

Stejně mluví i další vzbouřenec ODS, Radim Fiala. „Nejdříve chci dojít k dohodě u daňového balíčku a pak myslím nebudou problémy ani u důchodové reformy,“ uvedl. To, že by došlo do úterý k dohodě na změně daňového balíčku, ale není příliš reálné.

Samotnou důchodovou reformu parlament schválil již minulý rok. Má vzniknout druhý spořící pilíř, v kterém by si lidé mohli na své účty spořit tři procenta ze sociálního pojištění, které dnes odvádí státu do průběžného pilíře, pokud budou spořit další dvě procenta ze svých prostředků. Vetovaný prováděcí zákon technicky řeší převody peněz do penzijních fondů, ale nelze jej nahradit pouhou ministerskou vyhláškou.

Pokud veto Sněmovna nepřehlasuje, budou muset politici vymyslet, jak reformu rozjet jinak, nebo ji odložit. Podle šéfa poslanců TOP 09 a Starostů Petra Gazdíka by byl řešením odklad. „Kdyby to neprošlo, tak se budou muset sejít demokratické strany a domluvit se, aby nenastal legislativní chaos,“ řekl Právu Gazdík.

ČSSD pro odklad

Také Drábkova budoucí nástupkyně v roli ministryně Ludmila Müllerová (TOP 09) varuje: „Za situace, kdy nejsou Sněmovnou propuštěny prováděcí předpisy, není rozumné penzijní reformu spouštět.“

S odkladem počítá ČSSD, která navrhla vládě, že jí pomůže důchodovou reformu odložit o dva roky. „To by znamenalo, že by lidé o budoucnosti reformy rozhodli ve volbách,“ řekl Právu předseda klubu ČSSD Jeroným Tejc. Sněmovní volby budou nejpozději v červnu 2014.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám