Hlavní obsah

Nemocnice nemají uzavřeny smlouvy s pojišťovnami, hrozí kolaps péče

Právo, Václav Pergl

Občané Česka jsou vystaveni bezprecedentnímu nebezpečí, protože ani dva měsíce před koncem roku není zajištěno poskytování zdravotní péče v nemocnicích od ledna 2013. Tato slova zazněla ve čtvrtek na tiskové konferenci krizového štábu tvořeného zástupci asociací nemocnic, pacientů a odborů.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zdravotnictví Leoš Heger

Článek

Štáb žádá ministra zdravotnictví Leoše Hegra (TOP 09) o jednání do 1. listopadu. Ministerstvo ale odmítá omezení péče, které podle štábu hrozí.

„Dramatická situace je způsobena tím, že zdravotní pojišťovny nesplnily povinnost uloženou zákonem a s nemocnicemi dosud neuzavřely smlouvy o poskytování péče,“ uvedl mluvčí krizového štábu Václav Krása, který je zároveň předsedou Národní rady osob se zdravotním postižením.

Péče se omezuje už nyní

„Kvůli tomu se už nyní oddalují některé operace,“ prohlásil Luboš Olejár, prezident Svazu pacientů. Odborářská předsedkyně Dagmar Žitníková dodala, že v některých nemocnicích se tvoří seznamy zaměstnanců k propuštění, někde už prý dokonce dávají i výpovědi.

Odmítla být ale konkrétní s odkazem, že odbory to nyní prověřují. „Jestli pan ministr a TOP 09 toto chce udělat s nemocnicemi, musíme říci rázné ne. Jinak vyzveme lidi, aby šli do ulic,“ prohlásil Olejár.

Krizový štáb je podle organizátorů připraven tlak po 1. listopadu stupňovat, pokud s nimi Heger odmítne jednat. Varianty zatím zveřejnit nechce.

Místopředseda Asociace nemocnic Petr Fiale za lživé označil tvrzení, že redukci nemocniční péče si vynucuje nedostatek peněz v systému zdravotního pojištění. „Jeho výběr kopíruje růst mezd, které jsou o 2,8 % vyšší proti roku 2011, a přinesl deset miliard navíc proti stejnému období loňského roku. Kde jsou tyto peníze?“

Krizový štáb doporučil nemocnicím, aby neuzavíraly krátkodobé smlouvy s pojišťovnami. Radí pouze smlouvy na pět let v dosavadním rozsahu.

Chybí smlouvy pro 189 nemocnic

Otevřeným dopisem požádal štáb o zásah ministra Leoše Hegra. Navrhuje setkání nejpozději do 1. listopadu, aby situaci bylo možno včas vyřešit. Jednat chce o změnách v síti na základě analýz.

Pojišťovny slíbily dát do konce října seznam nemocnic, kterým dají smlouvu na pět let. Ostatním ji dají na půl roku až rok a budou jednat o nových podmínkách.

V dopise ministrovi štáb uvádí, že je nereálné, aby sedm zdravotních pojišťoven za dva měsíce dokázalo vyjednat smlouvy se 189 nemocnicemi, což je nejméně 1300 individuálních smluv.

„Ministr je vždy velmi vstřícný a nemá problém se setkat s kýmkoli,“ řekl Právu mluvčí Hegrova úřadu Vlastimil Sršeň. „Občany můžeme ujistit, že

není žádný důvod k panice,“ dodal.

Gajdáček: Smlouvy budou do konce roku

Podle prezidenta Svazu zdravotních pojišťoven Jaromíra Gajdáčka po 1. lednu nezůstane bez smlouvy žádná nemocnice. „V listopadu všechny nemocnice dostanou návrhy smluv. Všichni budou vědět, co je od ledna čeká,“ zdůraznil Gajdáček. Smlouvy budou mít nemocnice i podle Všeobecné zdravotní pojišťovny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám