Hlavní obsah

Komunisté chtějí od Fischera omluvu za slova o extremistické straně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Předseda KSČM Vojtěch Filip vyzval prezidentského kandidáta Jana Fischera, aby se omluvil za svůj výrok, že komunisté jsou extremistická strana a že by je jako prezident vládnout nenechal. Podle Filipa je takové vyjádření za hranou ústavnosti. Fischer se omlouvat nehodlá.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Šéf KSČM Vojtěch Filip

Článek

"Vyjádření je za hranou ústavnosti, protože popírá rovnost občanů a jejich právo se podílet na správě státu," ohradil se Filip proti Fischerovým slovům, že by ve funkci hlavy státu neakceptoval takový návrh na složení vlády, který by počítal s účastí zástupců KSČM. [celá zpráva]

"Zároveň je to neúcta k občanům, kteří vyjádřili nemalou podporu KSČM v posledních volbách," doplnil Filip.

Výrok o extremistické straně je podle Filipa v rozporu s tím, jaké zprávy předkládal Fischer v roli úřednického premiéra parlamentu. "Věříme, že pan Jan Fischer nechce kriminalizovat právo naší strany na legitimní odlišný názor, než sám zastává například z důvodu jeho vlastního konjukturalismu," rýpnul si nepřímo Filip do Fischerova členství v předlistopadové KSČ.

Fischer se omlouvat nehodlá

„Velmi pečlivě jsem volil slova v odpovědi na otázku, jak bych postupoval v roli prezidenta republiky při skládání vlády. Zdůrazňuji, že vždy podle ústavy, s respektem k demokracii a s úctou k občanům naší země. Na svých slovech nehodlám nic měnit a nebudu se za ně ani omlouvat,“ sdělil Fischer Novinkám.

Reklama

Související články

KSČM: Jsme připraveni vládnout

Komunisté tvrdí, že jsou personálně i odborně připraveni usednout v ministerských křeslech. Bariérou pro vznik společné vlády ČSSD a KSČM je ale nadále...

Výběr článků

Načítám