Hlavní obsah

Kdo zařízne Nečase, není pro nás partner, varuje Kalousek

Právo, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr financí Miroslav Kalousek doufá, že v ODS zvítězí zdravý rozum a současná vláda se udrží. Dopředu však varuje, že zaříznutí Nečase kvůli plnění koaliční dohody TOP 09 neocení. Za vítěze voleb uznává ČSSD a doufá, že se pravici příště podaří více přesvědčit voliče.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) a premiér Petr Nečas (ODS).

Článek

Jak hodnotíte volby do Senátu?

Oba dva kandidáti, kteří se hlásili k TOP 09, zvítězili. Druhá dobrá zpráva, že voliči dali komunistům na vědomí, že je nechtějí jako hegemona na levici. Vítězem je sociální demokracie, a úkolem pravice a zejména TOP 09 je, aby příště přesvědčila voliče víc.

ODS získala jen čtyři mandáty. Myslíte, že to přispěje k pádu Nečase a tím i vlády?

Diskuse v ODS je pro nás hodně nepřehledná. Sledujeme, že je tam mimořádný zájem odstranit jejich předsedu pod jakoukoli záminkou.

Když se jim podaří Nečase shodit, půjdete s ODS do nové vlády, nebo jsou řešením pouze předčasné volby?

Uzavřeli jsme koaliční dohody. Pokud někteří předsedu vlády zaříznou pod záminkou, že chtěl tyto dohody dodržovat, nebudou pro nás partnery pro jednání.

Také ho může odstranit kongres ODS.

To je jiná věc. My nespojujeme další spolupráci s ODS s tím či oním jménem, ale s určitým programem a s dodržováním uzavřených dohod. My ty dohody dodržíme, a čekáme to od svého koaličního partnera. Ale platí, že kdo zařízne předsedu vlády za to, že chtěl dodržovat dohody, není náš partner.

Váš osobní odhad – přežije tato vláda?

Rád bych řekl, že věřím, že v ODS zvítězí zdravý rozum, ale slyšel jsem v poslední době příliš často některé poslance z tzv. rebelů, abych tuto větu mohl říci s plnou vírou, že platí.

Máte čtyři senátory, ke klubu potřebujete pět. Oslovíte někoho nezávislého, nebo využijete nabídky, kterou dal šéf lidovců, aby všichni nezařazení vstoupili do jejich klubu?

Nepokládal bych za šťastné, kdyby se TOP 09 v Senátu spojila s jakoukoli levicovou frakcí, včetně KDU-ČSL, ale je to věcí budoucích jednání.

Volby 2012

Přehled výsledků voleb do Senátu vám přinášíme v našem speciálu Volby 2012.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám