Hlavní obsah

Z obce zmizelo během týdne tisíc voličů kvůli chybě zapisovatelky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svatava (Sokolovsko)

Nebývalou voličskou účast měla ve druhém kole senátních voleb podle prvních výsledků na serveru volby.cz obec Svatava na Sokolovsku. Jenže účast 45,37 procenta vznikla chybou v zápise, protože při zpracování volebních výsledků se počet voličů z minulého týdne snížil ze 1331 na 335.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Jak se ukázalo, při zápisu výsledků voleb zapisovatelka zapomněla na jedničku v počtu voličů. Už večer ale byly výsledky na serveru volby.cz opraveny. Voličská účast byla správně 11,39 procenta.

Informace o tom, že by v obci z týdne na týden zmizelo téměř tisíc voličů, překvapila i starostku Svatavy Kateřinu Telínovou (nez.). "Nevíme, jak k chybě došlo. Seznamy voličů se mohou za týden mírně změnit. U nás myslím jeden člověk přibyl a jeden naopak zemřel. Ale tisíc voličů se nám určitě neztratilo," řekla Telínová.

Informaci o tom, že ve výsledcích je zřejmě chyba, po upozornění od prověřil i Český statistický úřad, který výsledky voleb zpracovává. "S největší pravděpodobností došlo k chybě při zápisu ve volební komisi. Svoláme proto znovu komisi, aby zápis zkontrolovala," řekl mluvčí ČSÚ Jan Cieslar.

"Český statistický úřad nemá seznamy voličů k dispozici, a tak musíme důvěřovat datům z komisí. Každopádně na výsledky voleb tato chyba nemá vliv. Ovlivní jen voličskou účast v této obci," ujistil Cieslar. Jak dodal výsledky na serveru volby.cz nejsou závazné, definitivní výsledky se mohou kvůli opravám právě takových chyb ještě lišit.

Ze 149 platných hlasů ve Svatavě šlo 80 pro Zdeňka Berku (ČSSD), který volby nakonec vyhrál v celém obvodě, a 69 pro Jiřího Holana (KSČM).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám