Hlavní obsah

ODS dostala v senátních volbách na frak

Kandidátům občanské demokratické strany se nedařilo ani ve druhém kole doplňovacích voleb do Senátu. Jejich pozici charakterizuje osud senátora Tomáše Töpfera, který neobhájil svůj mandát ve čtvrtém pražském obvodu. Praha je přitom dlouhodobě považována za baštu pravice.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér a předseda ODS Petr Nečas

Článek

Töpfer se ve druhém kole utkal s kandidátkou ČSSD Evou Sykovou. Ta nakonec získala přes 52 procent hlasů a při 25procentní volební účasti uspěla.

Předseda strany Petr Nečas označil výsledek ODS za neúspěch, který je třeba přijmout s pokorou. Nečas alespoň ocenil, že voliči nevolili kandidáty KSČM.

Propad ODS byl zřejmý již po prvním kole, v němž strana obhajovala 13 křesel, ale do druhého kola dokázalo postoupit pouze 10 jejích kandidátů. Uspěli pouze čtyři.

Vítězství populárního teplického primátora Jaroslava Kubery bylo do značné míry očekávané. Po boji uspěli i dva kandidáti v hlavním městě. Voliči v Praze 8 dali přednost stávající senátorce Daniele Filipiové před komunistou Jiřím Dolejšem, v Praze 12 upřednostnili obhajujícího Tomáše Grulicha před sociálním demokratem Františkem Adámkem. Posledním úspěšným kandidátem byl v Jablonci nad Nisou albrechtický starosta Jaroslav Zeman.

Výčet neúspěšných kandidátů by byl delší. Vedle Töpfera čtyři další kandidáti neuspěli v přímých soubojích s osobnostmi nominovanými ČSSD. Jeden odešel poražen z klání s nominantem TOP 09 s STAN.

Volby 2012

Přehled výsledků voleb do Senátu vám přinášíme v našem speciálu Volby 2012.

Nečas přijal odpovědnost za výsledek voleb, ale znovu zopakoval, že to není pouze věcí předsedy, ale celé strany. Zdůraznil, že největším problémem současné ODS je rozhádanost, nikoliv koaliční kompromisy.

Reklama

Výběr článků

Načítám