Hlavní obsah

ČSSD se na Zlínsku shodla se zemanovci, ještě hledají třetího

Právo, Jiří Růžička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sociální demokraté budou na Zlínsku při vytváření krajské koalice postupovat v dohodě se Stranou práv občanů - zemanovci. Ve společném prohlášení to ve středu oznámili lídr ČSSD Zlínského kraje Stanislav Mišák a předseda SPOZ Vratislav Mynář.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Ve Zlíně se formuje nová krajská koalice.

Článek

Ve Zlínském kraji vyhrála krajské volby ČSSD (21,73 %, 12 mandátů) před KDU-ČSL (18,31%, 10), KSČM (16,08 %, 9), STAN a TOP 09 (10,09 %, 5), ODS (9,49 %, 5) a SPOZ (7,21 %, 4).

Vítězná ČSSD oslovila v pondělí a v úterý všechny partnery. „Po vyhodnocení prvních kontaktních schůzek s politickými subjekty, které uspěly ve volbách do zastupitelstva Zlínského kraje, došlo k dohodě mezi zástupci ČSSD a SPOZ o společném postupu v dalším vyjednávání o partnerech pro trojkoalici, případně čtyřkoalici. Jednání budou pokračovat příští týden,“ sdělili v prohlášení Mišák a Mynář.

Na kandidátce SPOZ kandidoval ve Zlínském kraji předseda bývalého Agrokombinátu Slušovice František Čuba, z posledního místa ho preferenční hlasy vynesly do čela zvolených zemanovců. SPOZ podle krajského lídra Lubomíra Nečase chce pro Čubu místo radního pro zemědělství.

„Počty v žádném případě nevychází na dvojkoalici,“ řekl již v průběhu prvního kola jednání Stanislav Mišák. O konkrétní podobě koalice rozhodně nechtěl předem spekulovat. „Nebylo by šťastné a odpovědné před jednáním s partnery sdělovat jakoukoli osobní představu,“ řekl Mišák.

Komunisté odmítají slíbit tichou podporu

Pro pohodlnou koalici by bylo jednoduché přizvat ke spolupráci KSČM. „Buďto budeme v koalici, nebo budeme v opozici. Nepůjde v žádném případě o nějakou tichou podporu nebo jinou formu podílu. Je to stanovisko, které odpovídá výsledku, který jsme ve volbách dosáhli. Možnost, aby taková koalice vznikla, tady je. SPOZ je pro nás přijatelným partnerem,“ uvedl v rozhovoru pro Právo lídr komunistů Zlínského kraje Ivan Mařák.

Matematicky by se daly vytvořit i jiné modely, třeba koalice ČSSD a SPOZ s lidovci a STAN a TOP 09. Ze hry není ani ODS, která v minulé koalici v kraji spolupracovala s ČSSD a lidovci. Pro další varianty jsou limity dány jednoznačným odmítnutím spolupráce s KSČM ze strany lidovců a TOP 09 a STAN i ODS. Podle lídra ODS Libora Lukáše existuje i možnost pokračování velké koalice.

„Je na vítězi voleb, aby tuto věc projednal s dalšími partnery,“ uvedl pro ČTK Lukáš. „Bylo by to pokračování něčeho, co bylo funkční,“ uvedl Lukáš. Velkou koalici ale před volbami kritizovalo několik stran, rozhodně ji odmítají KDU-ČSL, STAN a TOP 09 i komunisté.

Reklama

Výběr článků

Načítám