Hlavní obsah

Vítězná ČSSD na jihu Čech odmítá jednání s vzniklou trojkoalicí

– České Budějovice

Sociální demokraté, kteří vyhráli volby v Jihočeském kraji, odmítají jednání se zástupci čerstvě vzniklé trojkoalice Jihočeši 2012, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN. ČSSD se v úterý sejde s KSČM, s níž bude jednat o možné podobě koalice.

Článek

Lídr sociálních demokratů a současný hejtman Jiří Zimola uvedl, že nevylučuje jednání s Jihočechy 2012, KDU-ČSL i TOP 09 a STAN, ovšem jen jako se samostatnými subjekty. V 55členném zastupitelstvu by sociální demokraté měli s komunisty většinu 31 hlasů.

"Voliči si nevybrali trojkoalici těchto hnutí. Dávali hlas jen jednomu z nich. Proto nám přijde slušné, abychom případné jednání nevedli s tímto celým blokem," řekl Zimola. Dodal, že si dovede představit spolupráci s Jihočechy 2012 nebo s KDU-ČSL nebo TOP 09. Ale musí prý jít o samostatné subjekty.

"Tento krok nám připadá jako divný. Naše programy si jsou blízké a už před volbami jsme avizovali případnou spolupráci s KDU-ČSL a TOP 09," uvedl lídr Jihočechů 2012 Luboš Průša. Jeho hnutí se na spolupráci s KDU-ČSL i TOP 09 dohodlo pár hodin po volbách. Průša řekl, že partnerství těchto subjektů na jihu Čech bude dál pokračovat a ani současný odmítavý postoj ČSSD ho nezmění.

V krajských volbách získala ČSSD 18, komunisté 13, Jihočeši 2012 devět, občanští demokraté osm, KDU-ČSL čtyři a TOP 09 a STAN tři křesla v zastupitelstvu.

Reklama

Výběr článků

Načítám