Hlavní obsah

V kauze obviněného Dalíka se sejdou aktéři kauzy CASA

Právo, Novinky, har, jov, jas
Aktualizováno

Protikorupční policie zadržela v pondělí lobbistu Marka Dalíka v souvislosti s kauzou údajné korupce při nákupu obrněných transportérů Pandur. Právu to v pondělí potvrdila pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Případ budou řešit i některé osobnosti, které rozplétají kauzu CASA.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Marek Dalík na snímku z roku 2006

Článek

"Mohu potvrdit to, že s předchozím souhlasem státního zástupce Útvar odhalování korupce a finanční kriminality zadržel jednu osobu," potvrdila nejprve Bradáčová informaci uveřejněnou serverem Týden.cz.

V podvečer řekla Bradáčová Právu, že státní zastupitelství dosud nepodalo návrh na vzetí Dalíka do vazby. Informaci, zda se se tak stane, či nikoli, chce zveřejnit v úterý dopoledne. Lobbista nicméně podle ní stále zůstává v rukou policie.

Setkají se aktéři kauzy Pandur a CASA

Vrchní státní zástupkyně potvrdila obvinění z pokusu o podvod. Jak se měl tohoto trestného činu dopustit, však odmítla prozradit. Podle informací Práva jde ale zjednodušeně o to, že si měl v souvislosti se zakázkou říci o peníze, aniž ovšem reálně mohl průběh tendru ovlivnit.

„My v této chvíli nemáme důkazy na to, abychom mohli tvrdit, že se jedná o jiný trestný čin,“ řekla Bradáčová. Podle zvolené kvalifikace by lobbistovi v případě pravomocného odsouzení hrozilo pět až deset let vězení. „Nikdo další zadržen ani obviněn nebyl,“ doplnila Bradáčová.

Není bez zajímavosti, že se v případu zřejmě setkají aktéři kauzy nákupu letounů CASA. I případ Pandur totiž dozoruje státní zástupce Jan Kořán a jeho vyšetřování vede Jiří Mazánek z protikorupčního útvaru. A Dalíka má podle médií zastupovat advokát Tomáš Sokol, který v kauze CASA obhajuje stíhanou exministryni Parkanovou (TOP 09).

Spolupráce s Rakušany

Zahájení stíhání Dalíka je podle Bradáčové vyvrcholením dlouhodobé spolupráce česko-rakouského vyšetřovacího týmu. K významnému posunu prý došlo minulý týden, kdy se v zahraničí odehrál výslech klíčového svědka. Okolnosti nechtěla Bradáčová přiblížit. Státní zástupce zatím nerozhodl, zda bude pro Dalíka požadovat uvalení vazby.

Vláda pod vedením premiéra Mirka Topolánka (ODS) schválila nákup 107 transportérů za 14,4 miliardy korun. Dalík byl Topolánkovým blízkým spolupracovníkem.

Topolánek o zadržení nevěděl

Expremiér Topolánek zadržení svého někdejšího blízkého spolupracovníka Dalíka nekomentoval. "Nevím. Nemám," odpověděl v pondělí v SMS na žádost Novinek o reakci na informace o Dalíkově zadržení.

Dalík měl chtít půl miliardy

Rakouský manažer Stephan Szücs v minulosti uvedl, že si Dalík na sklonku roku 2007 řekl o úplatek 18 miliónů eur (v přepočtu tehdy 480 miliónů korun) korun jako provizi za uskutečnění obchodu.

Foto: Pavel Karban, Právo

Prvních 17 pandurů převzali zástupci české armády a ministerstva obrany od amerického výrobce General Dynamics.

Topolánkova vláda zdědila zakázku na nákup 199 pandurů za 20 miliard po vládě někdejšího premiéra Jiřího Paroubka. Zakázku nejdříve zastavila, neboť dodavatel nedodržel podmínky smlouvy. Následně se vláda dohodla na kompromisu a schválila nákup nižšího počtu transportérů.

Dalíkovo jméno bylo v souvislosti s možnou korupcí zmiňováno již před tím. V roce 2004 oznámil tehdejší poslanec Unie svobody Zdeněk Kořistka, že mu byl nabídnut desetimiliónový úplatek a post velvyslance v Bulharsku za to, že při hlasování o vyslovení důvěry nepodpoří vládu nastupujícího premiéra Stanislava Grosse (ČSSD). Vedle Dalíka měl v kauze figurovat i lobbista Jan Večerek. Stíhání obou bylo zrušeno.

Reklama

Výběr článků

Načítám