Hlavní obsah

Taková ochranka je k ničemu, shodují se po útoku na Klause politici

Právo, ČTK, jov, har

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Politici se v reakci na útok na prezidenta shodli na tom, že jde o odsouzeníhodný čin. Zkritizovali také chování ochranky hlavy státu. „Je to politováníhodná událost, která by se neměla stávat. Každý má v demokratické společnosti právo vyjádřit svůj nesouhlas s politikou, ale tento protest nesmí přesáhnout rozumnou míru. Já sám ochranku nepoužívám, a ani tento incident toto moje rozhodnutí nezmění,“ uvedl premiér Petr Nečas (ODS).

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Na prezidenta Klause vystřelil muž (na snímku vlevo) z plastové pistole.

Článek

„Odsuzuji jednání muže, který napadl prezidenta republiky. Je to projev nesnášenlivosti a nenávisti, které v demokratické společnosti nemají místo. Nikdo z demokratických politiků (ale ani občanů) je nesmí šířit ani využívat v žádné podobě,“ řekla předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (ODS).

„Naprosto mimořádná klackovitá hloupost a na druhé straně naprosto neuvěřitelné selhání ochranky,“ reagoval místopředseda TOP 09 a ministr financí Miroslav Kalousek. Daňový poplatník podle něj platí na prezidentovu ochranku nemalé peníze. „Hasicí přístroj má hasit, ochranka má chránit, jinak je k ničemu,“ dodal.

Prezidentský kandidát a místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier považuje útok za nepřijatelný. „Jakékoliv násilí je nepřijatelné. Přes to, že prezident a vláda zodpovídají za celou řadu problematických kroků, nelze takovou situaci řešit násilím,“ uvedl Dienstbier pro Právo.

Muž střílel na prezidenta Klause z plastové pistoleVideo: Prima FTV

„Pokud to měla být výhrůžka prezidentovi či ostatním politikům, je to trestuhodné. Pokud to měl být vtip, je to navýsost hloupé. Pokud chtěl útočník upozornit na sebe, tak to bylo laciné. Zarážející je, jak to bylo snadné,“ uvedla vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM).

„KSČM se od útoku na prezidenta Václava Klause naprosto distancuje. S naší politikou je neslučitelné násilí a jakékoli činy s ním spojené, byť jen náznakem, odsuzujeme,“ sdělil šéf KSČM Vojtěch Filip.

Prezidentský kandidát Jan Fischer volá po důkladném vyšetření události v Chrastavě. „Tento bezpečnostní incident je nepřijatelný. Stejně jako pravděpodobné selhání policie, které k němu vedlo. Reálně ohrožen nemusel být jen prezident, ale všichni občané, kteří byli v tu chvíli na stejném místě,“ sdělil Fischer Právu.

Útok odsoudil i další uchazeč o Hrad, Miloš Zeman. „Naprosto odsuzuji tento útok. Nicméně se domnívám, že je chybou ochranné služby, jestliže pustí každého blázna do bezprostřední blízkosti hlavy státu. Dnes je to pistole na plastové kuličky, příště to může být pistole opravdová. Základní chyba je v ochranné službě, dobře neplnila svou funkci,“ řekl Zeman.

Mínění politiků o selhání ochranky potvrdil i bezpečnostní expert a někdejší šéf vojenské tajné služby Andor Šándor. „V případě, že se ten člověk začal přibližovat k prezidentovi a vytáhl zbraň, tak někdo měl před prezidenta skočit, chránit ho tělem nebo ho strhnout na zem, aby zamezil tomu, že ten člověk po něm bude střílet. To je naprosto evidentní selhání,“ řekl Šándor Právu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám