Hlavní obsah

Kalousek: Prohibice by se mohla během několika dnů uvolnit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Během několika příštích dnů by měla vláda uvolnit podmínky současného zákazu prodeje alkoholických nápojů s obsahem etanolu přes 20 procent. Vláda bude ve středu jednat o povolení prodeje bezpečného alkoholu, řekl v úterý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Zákaz prodeje tvrdého alkoholu platí kvůli sérii otrav v Česku od pátečního večera.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09)

Článek

"Pracujeme tak, aby se prodej alkoholu bezpečného pro spotřebitele uvolňoval v řádu dnů, nikoli týdnů. To je zájmem nás všech. Jde o to, abychom postupnými kroky uvolňovali jak prodej alkoholu, tak jeho výrobu," řekl Právu Kalousek.

Konkrétní termín ani konkrétní způsob, jak by měl být od pátku zakázaný prodej lihovin obnoven, ale neuvedl.

"Ve středu bude jistě vláda projednávat návrhy krizového štábu a veřejnost bude blíže informována, v jakých časových krocích to bude uvolňováno. Ale nemyslím si, že vláda zákaz prodeje úplně zruší," doplnil Kalousek.

Hegerův odhad: týden

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) odhaduje, že příprava takového kroku potrvá přibližně týden. Připomněl, že případy otrav navíc stále přibývají.

Podle Hegera začala diskuse o uvolnění prodeje už v neděli. "Všem je jasné, že nynější opatření bylo jakési havarijní ve chvíli, kdy rostly počty otrávených," řekl ministr. Nyní je podle něj potřeba najít "právně únosný způsob" jak označit nezávadný alkohol.

V pondělí o věci jednali odborníci a právníci, v úterý se Heger sešel se zástupci lihovarníků a prodejců. "Mají nějaké návrhy, jak k tomu přistoupit," podotkl ministr.

"Má to problémy právní a problémy logistiky," vysvětlil. Ve skladech a obchodech je nyní podle něj zablokováno více než 20 miliónů litrů alkoholu, který bude potřeba rozdělit na rizikový a bezpečný.

Od pátku platí v ČR úplný zákaz více než dvacetiprocentního alkoholu. Série otrav metanolem už má přes dvacet obětí, desítky lidí jsou v nemocnici. Rozsáhlé policejní razie a kontroly objevily barely s nebezpečným alkoholem, několik stáčíren a zatčeni už byli někteří distributoři.

Výrobci odmítají zákaz a chtějí se bránit

Za bezprecedentní označila likérka Jan Becher - Karlovarská Becherovka plošný zákaz prodeje lihovin. S mateřskou skupinou Pernod Ricard prověřují oprávněnost rozhodnutí. Podle likérky znevýhodňuje renomované mezinárodní značky, protože odporuje legislativě EU týkající se volného pohybu zboží. Stock tuto otázku zatím neřešil, Rudolf Jelínek se o postup Becherovky bude zajímat a likérka Granette & Starorežná s ním souhlasí.

Becherovka upozornila na to, že současný stav ovlivňuje nejen její finanční situaci na českém trhu, ale i v zahraničí. Polsko i Slovensko přijalo zákaz dovozu alkoholu vyráběného v ČR a likérka zaznamenala vzrůstající obavy i z ostatních trhů, jako jsou německý a rakouský. Podle firmy je plošný zákaz prodeje lihovin v takovém případě bezprecedentní.

S Becherovkou se shoduje druhá největší likérka Granette & Starorežná. "S jejich pohledem na věc se můžeme zcela ztotožnit," řekl mluvčí Petr Maxa. Denní ztrátu firmy odhadl na pět milionů korun. Navíc je otázka, co to udělá s důvěrou zákazníků do budoucna, dodal.

"Nic o tom nevím," řekl prezident Unie výrobců a dovozců lihovin a šéf Stocku Petr Pavlík. Největší česká likérka zatím tuto otázku neřešila. "V současné době se snažíme k situaci přistupovat aktivně a řešíme především, jak řídit a konfigurovat chod firmy, aby naše ekonomické ztráty byly co nejnižší," řekl mediální zástupce Stocku Jiří Janoušek.

Anketa

Je podle vás plošná prohibice účinným opatřením proti černému trhu s alkoholem?
Ano, jen tak lze zajistit, aby nepřibývalo otrávených metanolem
19,4 %
Ne, černý trh se tím jen posílí
80,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 17491 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám