Hlavní obsah

Vláda vyhlásila prohibici, tvrdý alkohol se už nesmí prodávat nikde

• Aktualizováno

Provozovnám i osobám provozujícím služby v oblasti stravování vláda v pátek večer zakázala prodej a nalévání lihovin s obsahem alkoholu nad 20 % na celém území České republiky. Zákaz, který vyhlásil ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09), začal platit okamžitě. Jde o rozšíření předchozího mimořádného opatření, které se týkalo pouze stánkového prodeje.

BEZ KOMENTÁŘE: Z obchodů zmizel tvrdý alkoholVideo: Zuzana Křesťanová, Novinky

 
Článek

"Analýza ukázala, že dosavadní omezení je nedostatečné," uvedl Heger. Ministerstvo reaguje na další úmrtí v důsledku požití pančovaných lihovin s vysokým obsahem metylalkoholu. Většina postižených lidí se podle ministra otrávila alkoholem zakoupeným v kamenných obchodech a restauračních zařízeních, nikoli na stáncích.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

V jedné z ostravských hospod si zákaz prodeje alkoholu vyjádřili po svém.

Rozšířený zákaz znamená, že zákazníci by neměli mít možnost nakoupit lihoviny s obsahem alkoholu od 20 % a vyšším. Zákaz se týká i míchaných nápojů. Důvodem rozšíření mimořádného opatření je i další nárůst počtu případů otrav, které se objevily v dalších krajích. První případ byl zaznamenán v pátek také v Praze. [celá zpráva]

Počet obětí metanolu stoupl již na 19.[celá zpráva]

Červíček: Tady přestává sranda

Mimořádné opatření má platit až do odvolání. Policejní prezident Martin Červíček potvrdil, že policie bude nyní pokračovat v plošných kontrolách dodržování zákazu. "Tady už přestává sranda," uvedl Červíček s tím, že situace je velmi vážná a reakce policie tomu bude odpovídat.

Policie kontroluje prodej tvrdého alkoholu ve stáncíchVideo: Novinky

Porušení zákazu prodeje je správní delikt. Podnikatel za něj může dostat pokutu až tři milióny korun. Pokud by pití prodával, mohl by být podezřelý z trestného činu obecného ohrožení, kde tresty přesahují deset let vězení a hrozí i trest výjimečný. Možné je i obvinění z trestného činu ohrožení zdraví závadnými potravinami z nedbalosti.

V pohostinstvích začal platit zákaz prodeje tvrdého alkoholuVideo: Jakub Herzán, Novinky

Na aktuální zavedení zákazu krátce po sedmé hodině večer začali bezprostředně reagovat majitelé pohostinství i provozovatelé obchodních center, kteří podle ČT začali blokovat prodej alkoholu a o vzniklé situaci informovat zákazníky.

Prezident Unie výrobců a dovozců lihovin Petr Pavlík dal v České televizi najevo výhrady k postupu vlády.[celá zpráva]

Text mimořádného opatření
Ministerstvo zdravotnictví jako správní úřad příslušný podle § 80 odst. 1 písm. g) zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, k ochraně zdraví fyzických osob, bezprostředně ohrožených nebezpečnými a z nebezpečnosti podezřelými destiláty a lihovinami, postupem podle § 95 zákona č. 258/2000 Sb. vyhlašuje toto mimořádné opatření: Provozovatelům potravinářských podniků včetně osob provozujících stravovací služby se zakazuje nabízení k prodeji, prodej a jiné formy nabízení ke spotřebě lihovin o obsahu ethanolu od 20 % objemových, včetně tuzemáku a konzumního lihu, a to až do odvolání tohoto mimořádného opatření. Toto mimořádné opatření nahrazuje mimořádné opatření ze dne 12.9.2012, č.j. MZDR 32037/2012, a je závazné okamžikem vyhlášení v celoplošném televizním a rozhlasovém vysílání. Mimořádné opatření bude odvoláno stejným postupem, tedy vyhlášením v celoplošném televizním a rozhlasovém vysílání. Celý text mimořádného opatření bude vyvěšený na úřední desce Ministerstva zdravotnictví a úředních deskách v sídlech krajských hygienických stanic. Obsah úředních desek bude zveřejněn způsobem umožňujícím dálkový přístup.

Anketa

Souhlasíte s prohibicí vyhlášenou na lihoviny od 20 procent?
Ano
77,6 %
Ne
22,4 %
Celkem hlasovalo 118650 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám