Hlavní obsah

Česko zasáhnou silné bouřky s dešti a krupobitím, varují meteorologové

Praha

Česko zasáhnou odpoledne a večer silné bouřky, ojediněle doprovázené přívalovými dešti, krupobitím a nárazy větru. Výstraha, kterou vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), platí od úterních 12:00 do 22:00 pro všechny kraje kromě Jihomoravského, Olomouckého, Moravskoslezského a Zlínského.

Foto: Pro Novinky R. Duspara, Novinky

Noční bouře nad Prahou.

Článek

Podle meteorologů bude do Česka proudit od jihu teplý vzduch, v něm se budou tvořit bouřky, hlavně v západní polovině republiky. Ve středu večer, v noci na čtvrtek a během čtvrtečního dopoledne ale bude vydatně pršet i na východě České republiky. Ve středu dopoledne tak může být podle aktuálního vývoje situace vydána další výstraha, uvedl ČHMÚ.

Přívalový déšť už v pondělí večer zaplavil několik ulic v Kralupech nad Vltavou. Zasáhl především část Zeměchy a ulici Na Rybníkách, kde tekl proud vody ve výšce až půl metru. Zatopeno bylo osm ulic, hasiči museli uvolňovat kanály, dělat zábrany, aby voda netekla do domů, a odstraňovat auta parkující na kanálech.

Meteorologové varují, že přívalový déšť může vést k rychlému odtoku vody ze svahů, rozvodnění malých toků i jindy suchých koryt a zatopení níže položených míst či sklepů.

Škody může působit také nárazový vítr, a proto pracovníci ČHMÚ radí lidem, aby zajistili okna a dveře svých domů a venku odklidili volně položené předměty, například zahradní nábytek.

Reklama

Výběr článků

Načítám