Hlavní obsah

Švejnar na prezidenta kandidovat nebude

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ekonom Jan Švejnar, kterého průzkumy řadí mezi favority v případné kandidatuře na prezidenta, se o post hlavy státu ucházet nebude. Rozhodl se nadále věnovat akademické činnosti.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jan Švejnar

Článek

„V reakci na četné dotazy oznamuji, že jsem se rozhodl neúčastnit této volby prezidenta České republiky,“ oznámil v úterý dopoledne Švejnar.

I tak se ale podle svých slov hodlá nadále aktivně podílet na veřejném životě České republiky. Zejména se chce zaměřit na výzkum a tvorbu hospodářské politiky, která je podle něj v současné době klíčová pro další vývoj České republiky, Evropy a globální ekonomiky.

„Budu proto pokračovat ve své akademické činnosti na CERGE Univerzity Karlovy a v Národohospodářském ústavu Akademie věd ČR, v poradenské činnosti a v práci ve správních radách podniků a neziskových organizací. Budu též nadále působit jako profesor a ředitel Centra pro globální hospodářskou politiku na Kolumbijské univerzitě v New Yorku,“ napsal ve svém prohlášení Švejnar.

Švejnar se dlouhou dobu pohyboval ve volebních průzkumech na druhém místě za Janem Fischerem. V posledních měsících mu ale uškodil fakt, že nikdo nevěděl, zda bude nakonec skutečně kandidovat. Z druhé příčky jej tak sesadil Miloš Zeman.

„Rád bych touto cestou poděkoval spoluobčanům, kteří mi vyjádřili podporu ať už osobně, anebo v průzkumech veřejného mínění, jakožto i sponzorům, kteří mi nezištně nabídli finanční pomoc pro případnou kampaň,“ dodal Švejnar.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám