Hlavní obsah

Lessy staví stížnost proti svému stíhání na sporu o datum

Právo, jt

Bývalý policejní prezident Petr Lessy postavil svou stížnost proti usnesení o zahájení trestního stíhání, které proti němu vede Generální inspekce bezpečnostních sborů a na základě kterého byl z čela policie odvolán, hlavně na tom, že v době údajného trestného činu vůbec nebyl v Praze.

Foto: Petr Horník, Právo

Policejní prezident Petr Lessy

Článek

Inspekce klade sesazenému šéfovi policie za vinu, že loni 6. září předal své mluvčí Pavle Kopecké citlivé dokumenty očerňující špičky zlínské policie s tím, že je má dát redaktorovi deníku Právo Radimu Vaculíkovi. Ta to měla týž den učinit.

Lessy ale ve stížnosti, jejíž obsah zveřejnil ve čtvrtek server E 15, uvedl, že loni 6. září měl dovolenou a trávil ji se synem na Moravě. Podle serveru to dokládá dovolenkou, kterou mu na 6. a 7. září podepsal ministr vnitra Jan Kubice. "Pokud byl můj klient 400 kilometrů od Prahy, navíc viděn množstvím svědků, tak je zřejmé, že se ten skutek nemohl stát,“ řekl Právu Lessyho advokát Tomáš Sokol.

Podle něj bylo hrubou chybou inspekce, že Lessyho před sdělením obvinění vůbec nevyslechla. Stíhání bývalého policejního prezidenta by tak podle Sokola mělo být zastaveno. Lessy se prý v době dovolené staral o syna, který měl vážnou nehodu na motorce.

Datum mohlo být jiné

Inspekce se opírá o svědectví Pavly Kopecké a také redaktora Práva Vaculíka. Ten však ve své výpovědi přesné datum neuvedl. „Událost se stala někdy na začátku loňského září, přesné datum již vzhledem k odstupu času nevím,“ vypověděl Vaculík letos 15. srpna do protokolu.

Odpoledne po obvinění Lessyho, tedy o 14 dní později, inspekce redaktora znovu předvolala. Na základě svých poznámek poté uvedl: „Podle toho, co si vzpomínám, tak se předmětná schůzka s Kopeckou měla uskutečnit dne 5. 9. nebo 6. 9. 2011, což byl začátek týdne.“ Není tedy vyloučeno, že chybné datum ve své výpovědi uvedla Kopecká.

Inspekce Lessyho stíhá z trestných činů zneužití pravomoci úřední osoby a pomluvy, za což mu u soudu hrozí až tři roky vězení. Své pravomoci měl zneužít tím, že vynesl do médií citlivé materiály ze spisu a pomluvu pak měl spáchat v následném rozhovoru pro Právo.

V něm nařkl svého někdejšího kolegu z jihomoravského krajského ředitelství a současného náměstka šéfa Zlínského kraje Jaroslava Vaňka z toho, že ho měl podle prezidentových téměř rok starých prohlášení dlouhodobě krýt jeden z obviněných údajných členů tzv. Toflova gangu Rudolf Setvák, někdejší šéf brněnské pobočky policejní inspekce. Navrch tehdy Lessy přidal i tvrzení, že o všem věděl i Vaňkův nadřízený, nynější šéf zlínské policie Bedřich Koutný.

Lessy tvrdí, že jeho slova byla zkreslena a zároveň odmítá, že jakékoliv materiály vynesl. Podle obvinění Lessy své mluvčí předal anonym, který na údajné napojení Vaňka na organizovaný zločin upozorňoval.

Z inkriminovaného rozhovoru, který v Právu vyšel loni 7. září, přitom vyplývá, že Lessy o existenci anonymu věděl. Uvedl tehdy, že udání přišlo před dvěma lety, ale nijak se s ním nenaložilo. Doplnil tehdy, že několikastránkový dokument znovu začal prověřovat Úřad vnitřní kontroly policejního prezidia.

Dodnes se však podezření z anonymu nepotvrdilo. Pražské městské státní zastupitelství v den obvinění Lessyho dokonce hovořilo o tom, že už v té době věděl, že předává nepravdivé informace. Kubice Lessyho odvolal minulý týden krátce poté, co si prezident převzal obvinění.

Reklama

Výběr článků

Načítám