Hlavní obsah

ON-LINE: Nečas prohrál boj o DPH

• Aktualizováno
Právo, Novinky, jas, tin, rsk, val

Sněmovna ve středu zamítla vládní daňový balík ke konsolidaci státního rozpočtu, který měl mimo jiné zvýšit sazby DPH. Část poslanců ODS odmítla podpořit zvýšení daní. Premiér Petr Nečas už dříve avizoval, že pokud norma neprojde, předloží ji vláda znovu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Petr Nečas ve Sněmovně

Článek

19:31 - Vládní návrh byl zamítnut. Proti hlasovalo 101 poslanců, pro 94 zákonodárců. [celá zpráva]

19:30 - Po Petru Skokanovi se s faktickou poznámkou přihlásil Vojtěch Filip. Do rozpravy už není přihlášen žádný z poslanců.

19:11 - „Přestávám slyšet na vulgaritu a křik,“ řekl Tluchoř na adresu Petra Nečase. Zdůraznil, že jej již nebaví stav, kdy je dlouhodobě nucen volit mezi značkou ODS a jejím předsedou.

19:06 - Petr Tluchoř, jenž je jedním z poslanců ODS, kteří budou hlasovat proti stabilizačnímu balíčku, zkritizoval Petra Nečase a jeho kabinet. Vadí mu zejména neochota vlády jednat o balíčku s vlastními členy. Daňové změny jsou podle něj „razantním zásahem do programu ODS“.

19:00 - Jiří Šlégr zabředl do tématu sportu, které je mu blízké. Pokud dojde ke zvýšení DPH, sport to podle něj poškodí. Například i v tom smyslu, že dojde ke zvýšení cen vstupného, výsledkem čehož budou děti méně navštěvovat sportovní akce a přijdou tak o pohled na své vzory.

18:44 - Michal Babák zopakoval stanovisko Věcí veřejných, které nepodpoří vládní stabilizační balíček. Naopak mají přichystaný návrh na znovuzavedení sazeb DPH 14 a 20 procent.

18:26 - „Jde o atentát Miroslava Kalouska na primárně ODS a sekundárně na tuto vládu,“ řekl Bém na adresu ministra financí. „Co je skryto za snahou ministra financí, která jde proti elektorátu občanských demokratů. Snaží se demontovat stabilitu ODS?“ položil Bém řečnickou otázku.

Bém zároveň uvedl, že bude hlasovat proti stabilizačnímu balíčku. Je především proti tomu, aby hlasování o jeho schválení spojil premiér s hlasováním o důvěře vládě.

18:07 - Pavel Bém se před řečnickým pultem ostře ohradil vůči těm, kdo tvrdí, že zvýšení DPH nepovede ke zvýšení cen. V této souvislosti zmínil například ministra financí Miroslava Kalouska.

17:34 - Stínový ministr kultury Vítězslav Jandák vyzval k zúžení státního aparátu, pakliže je potřeba šetřit. Nebránil by se ani tomu, kdyby bylo zrušeno ministerstvo kultury, byť by sám mohl být v příštích letech adeptem na šéfa tohoto resortu.

17:26 - Doktor podporuje církevní restituce, je ale proti tomu, aby byly církve osvobozovány od daně z příjmu a daně z převodu nemovitosti.

17:21 - Nezařazený Michal Doktor, který často bývá jazýčkem na vahách při hlasování o sporných zákonech, se ohradil proti tomu, aby poslanci byli za hlasování odlišné od hlasování zbytku klubu označováni za zrádce či museli čelit jakémukoli vyhrožování. Sám Doktor před více než hodinou podpořil novelu o důchodovém pojištění.

16:55 - Jiří Paroubek předčítá sáhodlouhý projev o ekonomické situaci České republiky, kterou konfrontuje s vládními návrhy. Ty podle něj neobsahují žádná prorůstová opatření.

16:32 - Lubomír Zaorálek uvedl na adresu Klasnové, že Wikipedie není spolehlivý zdroj. Té se naopak zastal její manžel Vít Bárta.

16:21 - Kateřina Klasnová vrátila Sobotkovi jeho kritiku Věcí veřejných. Poradila, aby si lidé v internetové encyklopedii Wikipedia vyhledali jeho jméno. „Zjistíte, že pan Sobotka je docela rekordman,“ uvedla s tím, že v dobách, kdy byl současný šéf ČSSD ministrem financí, státní dluh se více než zdvojnásobil.

16:12 - Sobotka připomněl vládu Mirka Topolánka a pousmál se nad tím, že pravice doplácí na daňové změny vlastních kabinetů. Změna DPH je podle Sobotky absurdní.

16:04 - Návrh hned zpočátku zkritizoval šéf ČSSD Bohuslav Sobotka.

15:50 - Sněmovna začala jednat o daňovém balíčku, který mimo jiné zavádí od příštího roku vyšší DPH. To by mělo vzrůst na 15 a 21 procent.

15:48 - Poslanci vládní koalice po několikahodinovém jednání odsouhlasili novelu zákona o důchodovém pojištění. Ta mimo jiné zavádí od příštího roku pomalejší růst penzí. Důchody by se měly zvyšovat o třetinu průměrné mzdy a třetinu výše inflace. Pro hlasovalo 101 poslanců.

15:39 - Vít Bárta zdůraznil, že Věci veřejné, byť byly zpočátku členem vládní koalice, nikdy nechtěly snížit valorizaci penzí. Naopak trvaly na zavedení tzv. mezigenerační solidarity.

15:34 - Před poslanci vystoupil Michal Babák (VV). Zkritizoval koalici a uvedl, že svými rozhodnutími zpochybnila hned několik původních závazků.

15:10 - Opoziční poslanci pokračují v kritice návrhu na snížení valorizace penzí.

14:41 -  Další řádná schůze Sněmovny by měla začít za dva týdny, v úterý 18. září. O jejím svolání ve středu rozhodl organizační výbor. Na návrhu programu je více než 160 bodů, a to včetně církevních restitucí, které poslanci vyřadili z programu nynější schůze.

14:18 - ČSSD podle svého předsedy Bohuslava Sobotky nevidí důvod, proč by měla vláda pokračovat. Sobotka jako již několikrát v minulosti přednesl návrh na vypsání předčasných voleb. Ty by se podle sociálních demokratů mohly uskutečnit spolu s prezidentskými volbami na jaře příštího roku.

14:07 - Věci veřejné navrhují zachování stávajících sazeb DPH 14 a 20 procent, uvedl poslanec Michal Babák. Podle něj zvýšení DPH by výběr daní ještě více zhoršilo. Véčka zároveň navrhují odložení plateb DPH po proplacení faktur a snížení spotřební daně na naftu o dvě koruny.

„Zvýšení DPH by bylo třikrát během pěti let. Je to katastrofální řešení a otázka ješitnosti ministra Kalouska, který chce opakovat stejnou chybu,“ prohlásil předseda VV Radek John. Dodal, že věří, že poslanci vládní návrh zamítnou, stejně jako návrh zákona o církevních restitucích.

14:05 - Poslanec opozičních VV Milan Šťovíček, který svým hlasem podporuje vládu, řekl Právu, že se jeho pozice nemění a že bude hlasovat jak pro vyšší DPH, tak pro církevní restituce.

„Na mém postoji to nemění nic, je mi osobně jedno, jestli se o majetkovém vyrovnání bude hlasovat před hlasováním o daňovém balíčku, nebo po něm. Domnívám se, že nadešel čas se vyrovnat s církvemi a pokud je to v této podobě připraveno, tak by se o tom hlasovat mělo,“ řekl Právu.

13:45 - Předseda VV Radek John řekl Právu, že úterní obstrukce jeho strany splnily účel, protože poslanci LIDEM začali váhat o církevních restitucích. „Mají se vzpamatovat, víme, že nesouhlasí s církevními restitucemi. Je rozložená koalice, tak jsme doufali, že i oni začnou klást své požadavky a nebudou hadrem na holi ODS a TOP 09. A to se povedlo,“ uvedl.

Vicepremiérka a šéfka LIDEM Karolína Peake uvedla, že všichni její poslanci budou hlasovat pro schválení církevních restitucí. „Dohodnutý zákon měnit nechceme, pokud o to církve samy nepožádají,“ řekla Právu s tím, že nejdřív musí dojít ke schválení konsolidačního balíčku.

Ten Peake měnit nechce a prostor pro případné změny je podle ní velmi malý. „Jsme připraveni konsolidační balíček podpořit jak nyní, tak znovu za měsíc či za dva měsíce.

12:46 - Zaorálek jednání přerušil a  vyhlásil polední pauzu do 14:30.

12:44 -  Sobotka na ministrova slova reaguje a opakuje svá předchozí tvrzení. Vystoupení prokládá četnými řečnickými otázkami, v nichž vládu "usvědčuje". Velkou pozornost věnuje snahám kabinetu o zavedení druhého pilíře důchodové reformy.

12:40 - Drábek se proti Sobotkovým tvrzením rázně ohradil a vyzval jej, aby nepodceňoval voliče TOP 09, kteří podle něj věděli, co strana prosazuje.

12:32 - Podle Sobotky nejde vládě o rozpočtovou stabilitu, ale o kšeft, který se má odehrát na pozadí důchodové reformy. Tu mají zaplatit stávající důchodci.

12:25 - Podle Sobotky ODS, TOP 09 a VV podvedly voliče z řad důchodců a hodily je přes palubu.

12:18 - Přednostního práva vystoupit, využil i předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Hovoří o "destrukci jistot", že důchodci nebudou vydáni na pospas trhu.

12:14 - Za VV normu odmítla předsedkyně klubu Kateřina Klasnová. Návrh je podle ní "nemorální".

12:13 - Na vystoupení se již připravuje řada i dalších opozičních poslanců.

12:12 -  Podle Zaorálka jde o "surový krok vůči důchodcům". Místopředsedu Sněmovny nadzvedlo Drábkovo tvrzení, že k úpravě valorizací přistupuje "s těžkým srdcem". "Jste budovatelem chudoby," uzavřel Zaorálek své vystoupení.

12:05 -  "Důchodci to chytnou nejtvrději," hřímal ke kolegům Zaorálek a pustil se do obšírnější kritiky vládní politiky.

12:02 - Návrh jako první zkritizoval Lubomír Zaorálek (ČSSD), podle něhož se řada důchodců dostane kvůli těmto opatřením pod hranici chudoby.

12:00 -  Normu představil kolegům ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09), podle něhož díky tomu stát uspoří 48 miliard korun.

11:57 - Poslanci se dostali k zákonům, které jim vrátil Senát. Prvním bodem je novela o důchodovém pojištění, která má v letech 2013 až 2015 změnit valorizace důchodů. Ty  by v uvedeném období rostly pouze o třetinu inflace a třetinu růstu mezd.

11:32 - Zvýšení DPH by podle schváleného programu schůze mělo být čtvrtým bodem středečního dopoledního programu.

11:23 - Oliva byl zvolen místopředsedou Sněmovny. Dostal 131 hlasů.

10:42 - "Požádali jsme koaliční partnery, abychom hlasovali o restitucích až po konsolidačním balíčku. Restituce představují velký výdaj do státního rozpočtu, je třeba mít rozpočet konsolidovaný," potvrdila vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM), podle níž šlo o podmínku strany. [celá zpráva]

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zleva Jeroným Tejc, Radek John a Kateřina Klasnová v Poslanecké sněmovně

10:35 - Do 11:20 bude probíhat volba a Němcová proto vyhlásila přestávku.

10:32 - Poslanci schválili program zářijové schůze. Prvním bodem bude volba nového místopředsedy Sněmovny. Jediným kandidátem je Jiří Oliva nominovaný klubem TOP 09 a Starostové.

10:27 - Poslanci se probírají návrhy na změnu pořadu schůze.

10:09 - "Nikdy jsem neřekl, že vládu nepodpořím. Nepřijde mi logické, že zákon, se kterým mnoho poslanců nesouhlasí, chce ministr (Miroslav) Kalousek z trucu předložit beze změn. Máme před sebou spoustu jednání a věřím, že se najde rozumný kompromis," uvedl poslanec ODS Boris Šťastný.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura

10:05 -  Předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová zahájila středeční jednání. Stanjura navrhl vyřazení církevních restitucí z pořadu zářijové schůze.

9:59 -  "Uděláme všechno pro koaliční kompromis," dodal Stanjura.

9:55 - Stanjura potvrdil, že vláda ještě dnes předloží návrh daňových změn znovu. Podle jeho slov jsou možné změny pro koaliční partnery velmi obtížně přijatelné. Zopakoval i to, že o církevních restitucích se na zářijové schůzi hlasovat nebude.

9:42 - Pokud balíček daňových změn neprojde, předloží jej vláda podle předchozích vyjádření premiéra ve stejné podobě znovu a spojí s ním žádost o vyslovení důvěry.

Stanoviska jsou stejná jako včera, my ten balíček nepodpoříme.
poslanec ODS Petr Tluchoř

9:39 - Šéf poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura po jednání klubu uvedl: "Nebudeme hlasovat pro restituce, protože v koalici platí, že všechno, nebo nic. Není-li shoda na konsolidačním balíčku, nemůžeme hlasovat ani pro restituce."

9:26 - "Pro mě je důležité, aby nebyla zvýšena DPH ani o desetinu procenta," uvedl další z poslanců ODS Tomáš Úlehla.

Foto: archiv, Právo

Marek Šnajdr

9:22 - Sněmovna ve středu nebude jednat o církevních restitucích, členy poslaneckého klubu o tom informoval premiér Petr Nečas.

9:18 -  "Stanoviska jsou stejná jako včera, my ten balíček nepodpoříme. Byli jsme informovaní, že vláda předloží balíček ve stejném znění," řekl Právu jeden z rebelujících poslanců ODS Petr Tluchoř. "Budeme se snažit, aby zvítězil zdravý rozum," dodal poslanec.

V úterý, kdy jednání začalo, nedošlo ani ke schvalování programu schůze. Středeční schůze měla začít v 09:00, začátek však byl o hodinu odložen.

Zvýšení DPH odmítl levicový Senát a koalice nyní potřebuje 101 hlasů, aby senátní veto přehlasovala. Šestice poslanců ODS však v pondělí uvedla, že s návrhem, který vedle změn DPH počítá rovněž s omezením výdajových paušálů pro živnostníky a solidární zdanění pro lidi s nejvyššími příjmy, má zásadní problém. [celá zpráva]

Premiér a předseda ODS Petr Nečas na zasedání sněmovního klubu ODS prohlásil, že pokud Sněmovnou neprojdou daňové změny, vláda předloží totožný zákon s žádostí o důvěře vládě. To potvrdil také místopředseda koaliční TOP 09 Miroslav Kalousek. [celá zpráva]

Poslanci LIDEM následně oznámili, že bez přijetí konsolidačních opatření nepodpoří majetkové vyrovnání s církvemi. [celá zpráva]

Co si církev nárokuje

Interaktivní mapa ukazuje, jakou výměru pozemků si církev v jednotlivých katastrech nárokuje.

Naleznete ji na www.cirkevrestituce.cz

Jednou z mála jistot úterního jednání by měla být volba třetího místopředsedy Sněmovny. Na tento post navrhla TOP 09 poslance Jiřího Olivu.

Reklama

Výběr článků

Načítám