Hlavní obsah

Řepčínský jez, kde loni utonuli čtyři lidé, je opět bezpečnější

Právo, Petr Marek
Olomouc

Nejlépe vybaveným jezem v povodí Moravy z hlediska záchranných prvků bude jeden z nejnebezpečnějších jezů na řece Moravě v Olomouci – Řepčíně, kde v loňském roce přišli o život čtyři lidé. Povodí tam v pátek zahájilo instalaci dalších pomůcek, které budou sloužit pro bezpečné sestoupení záchranářů do vodního válce pro tonoucího.

Foto: Petr Marek, Právo

Povodí Moravy v pátek začalo na řepčínském jezu s instalací dalších záchranných prvků.

Článek

„Umístíme tam dvě ocelová záchranná lana, která budou trvale napnutá mezi břehy. První bude těsně pod jezem. Ukotví se do betonových zdí a bude sloužit k zabezpečení zavěšeného záchranáře, který se bude pohybovat ve vodním válci. Druhé, umístěné asi dvanáct metrů pod jezem, bude sloužit k zajištění záchranného člunu proti jeho vtažení do vodního válce pod jezem. Současně do betonových zdí na obou březích instalujeme ocelová stupadla a madla, sloužící k bezpečnému sestupu záchranářů do podjezí,“ řekla Právu mluvčí Povodí Moravy Gabriela Tomíčková.

Náklady se podle ní vyšplhaly na 120 tisíc korun. „Zhruba 35 tisíc jsme investovali už loni, kdy tady byly instalovány záchranářské podkovy, lana a cedule s varovnými nápisy. Dalších 200 tisíc jsme pak investovali na další jezy. Bohužel nás trápí nenechavci. V Řepčíně ihned po instalaci ukradli podkovu, minulý týden v Oseku nad Bečvou záchranná lana,“ konstatovala Tomíčková.

Je to typický tichý zabiják, byť zespodu nevypadá tak hrozně. Jez si člověka přitáhne, pak ho mele a nepustí ven.
Jiří Kubálek z Vodní záchranářské školy

Poslední dvě tragédie se na řepčínském jezu odehrály loni. V březnu tam utonula žena (33), která skočila za svým topícím se synem.

Další neštěstí se stalo 9. června při výletu žáků 7. třídy novojičínské školy, kteří sjížděli řeku na raftech. Třináctiletý chlapec skočil o přestávce z břehu do řeky a vodní válec jej stáhl pod hladinu. Ve snaze zachránit ho se za ním vzápětí vrhli učitelka (46) i vodácký instruktor (24).

Nikdo z nich nevyplaval. Ženu ani hocha se záchranářům po vytažení z vody už oživit nepodařilo. Muže se jim sice podařilo resuscitovat, k vědomí se však už neprobral a zemřel v nemocnici ve Vyškově.

„Je to typický tichý zabiják, byť zespodu nevypadá tak hrozně. Jez si člověka přitáhne, pak ho mele a nepustí ven. Hlavou boucháte o beton, a když nemáte přilbu, jste bez šancí. Od posledního neštěstí se ale tady nic vážného nestalo,“ řekl Právu Jiří Kubálek z Vodní záchranářské školy. „Lidé se tady bohužel běžně koupají a vůbec nerespektují naše upozornění, že jez je mimořádně nebezpečný,“ podotkla Tomíčková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám