Hlavní obsah

V Česku naměřili nejvyšší teplotu v historii: 40,4 stupně

• Aktualizováno

V Dobřichovicích na Praze-západ padl v pondělí odpoledne absolutní teplotní rekord v historii tuzemských měření. Meteorologové naměřili 40,4 stupně Celsia, čímž bylo překonáno dosavadní maximum z roku 1983, kdy bylo v pražské Uhříněvsi naměřeno 40,2 stupně.

Česko rozpálí saharský vzduch, rtuť bude šplhat ke 40 stupňůmVideo: Novinky

 
Článek

Kromě Dobřichovic zavládla extrémní vedra také třeba v Řeži u Prahy, odkud odpoledne hlásili 40 stupňů.. Dvanáct let starý rekord padl i v Plzni-Bolevci, kde naměřili 38 stupňů, a o 3,8 stupně tak vylepšili statistiku nejvyšších teplot pro dnešní datum. V Neumětelích bylo 37,8 stupně, což je o 1,9 stupně víc než roku 1943, což byl dosavadní rekord.

Pro dnešní den hlásí pražské Klementinum maximum 34,6 stupně z roku 1943. Ve 14:00 hodin tu pozorovatelé naměřili 34 stupňů. Rekord zřejmě později odpoledne padl, meteorologové ale naměřenou teplotu teprve upřesní.

Rekordy padaly rovněž na Vysočině či na jihu Čech. V Novém Rychnově na Pelhřimovsku se rtuť teploměru vyšplhala na 35,6 stupně Celsia.  Ve Vráži na Písecku naměřili 37 stupňů.

Koupaliště byla v pondělí přeplněnáVideo: Novinky

Prakticky identická situace byla i v Ústeckém kraji. "Rekordy vztažené k 20. srpnu padaly v kraji prakticky všude,“ řekl Právu meteorolog Martin Novák z ústecké pobočky ČHMÚ. Na řadě míst padl rekord i pro celý srpen. Například v Doksanech na Litoměřicku bylo v 16 hodin 39,1 stupně, dosavadní srpnový rekord z roku 2003 činil 38,3 stupně.

„Nelze vyloučit, že se teplota po 16. hodině ještě o něco zvýší, maxima se mnohdy dosahují ještě mezi 17. a 18. hodinou,“ řekl Novák. V Kopistech u Mostu se teplota v 16 hodin pohybovala dokonce na úrovni 39,3 stupně a atakovala dosavadní srpnový rekord z 13. srpna 2003, který byl 39,5 stupně.

Vedro zpomalilo vlaky

Kvůli vysokým teplotám musela být v pondělí omezena na 70 železničních tratích rychlost. Jde o úseky dlouhé dohromady asi čtyři kilometry, uvedl mluvčí Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) Pavel Halla.

Snížení povolené rychlosti je bezpečnostní opatření, které zavádí SŽDC během léta pravidelně. Při teplotách přes 30 stupňů se kolejnice roztahují a mohou se zkroutit.

I přes extrémní teploty, které v Česku v současnosti panují, je počet nařízených pomalých jízd výrazně nižší než v loňském roce. Loni v polovině června musela být rychlost omezena na 139 traťových úsecích. Podle Hally je to důsledek desítky oprav, které následovaly po loňské kontrole trati mezi mezi Brnem a Přerovem u Vyškova.

Mimořádná vedra panující v těchto dnech jsou způsobena přílivem tropického vzduchu z Maroka a Pyrenejského poloostrova. Třicítky očekávají meteorologové ještě v úterý a v pátek, zbytek týdne by se měla denní maxima pohybovat do 28 stupňů. Horké počasí doplní místy bouřky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám