Hlavní obsah

Kubice uvítal Lessyho návrh úspor v policii a pozval jej na jednání vlády

– Praha

Mohlo by se zdát, že ministr vnitra Jan Kubice učinil krok ke zlepšení jeho vztahů s policejním prezidentem Petrem Lessym, s nímž má dlouhodobé rozepře. V nedělních Otázkách Václava Moravce na ČT uvedl, že souhlasí s úspornými opatřeními v policii, která Lessy navrhl. Dodal, že návrh předloží vládě a na jednání kabinetu pak přizve i Lessyho.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr vnitra Jan Kubice

Článek

K ušetření v policii by podle návrhu policejního prezidenta napomohlo například omezení přesčasů policistů, případně by policie přestala střežit některé objekty, jako je například Nejvyšší kontrolní úřad. Návrh dále počítá s tím, že by některé policisty nahradili civilní zaměstnanci a snížil by se počet funkcionářů na policejním prezidiu.

Pomocí těchto opatření by měla policie ušetřit zhruba 440 miliónů korun na platech svých zaměstnanců, jak to požaduje i vláda. Podílet se na tom bude především omezení přesčasové práce, která je podle Lessyho nežádoucí.

Pro příští rok počítá Lessy s celkem 38 996 služebními místy. Jedná se o počet, který je sice o 1385 míst nižší, než je systemizovaný počet pro letošní rok, ale ve skutečnosti se blíží současnému stavu policistů. K 1. červenci ve sboru působilo 38 776 policistů. Pokud Lessyho návrh schválí vláda, na mzdy by mělo být na příští rok vyčleněno zhruba 14,3 miliardy.

Ministr vnitra Jan Kubice, jehož spor s policejním prezidentem v posledních dnech gradoval kvůli Lessyho výrokům v Právu, si přesto neodpustil rýpnutí do policejního prezidenta. Lessy podle něj s reorganizací policie přišel pozdě a mohl ji naplánovat koncepčněji, jeho návrh prý ale vítá.

Reklama

Související články

Kubice mě vydírá, tvrdí Lessy

Policejní prezident Petr Lessy ve čtvrtek v rozhovoru s Právem prohlásil, že se k němu ministr vnitra Jan Kubice (nestraník) chová vyděračsky a že ho nutí...

Výběr článků

Načítám