Hlavní obsah

KDU-ČSL zvažuje změnu názvu. Vadí jim i termín "křesťanská"

Právo, Jan Martinek

Nad KDU-ČSL visí otázka změny názvu. Jejím členům se nelíbí, že dvacet let po rozpadu federace stále používá v názvu slovo „československá“, někteří vidí přítěž i v termínu „křesťanská“.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Článek

Poukazují na to, že KDU-ČSL, která v současnosti podle průzkumů oslovuje kolem sedmi procent voličů, už dávno není pouze křesťansky orientovanou stranou.

Změna názvu by mohla přijít na celostátním sjezdu, který se bude konat v prosinci tohoto roku. Připustil ji i předseda lidovců Pavel Bělobrádek. „Na téma změny názvu jsme vedli velice intenzívní debatu. Zůstává možnost, že bychom se změnili pouze na Lidovou stranu,“ řekl v rozhovoru pro Právo.

Vadí slovo "československá" i "křesťanská"

„Zatím jeden návrh prošel vedením strany, a to je ten, aby se slovo ,československá‘ změnilo na „česká“, protože to mnohým lidem údajně vadí. Prý jsme ještě nepostřehli, že se rozpadla federace,“ řekl Bělobrádek.

Připustil ale i vymazání prvního slova. „Ono se tam dostalo spíš reminiscencí na německou CDU,“ vysvětluje Bělobrádek s tím, že navržených variant na nový název strany je osm až devět.

Bělobrádek upozorňuje na to, že se strana svou současnou politikou snaží otevírat lidem, kteří tradiční křesťanské hodnoty nevyznávají. „Pouze jedna třetina našich voličů jsou praktikující katolíci,“ uvedl předseda lidovců.

Že některým představitelům a členům KDU-ČSL slovo „křesťanská“ v názvu vadí a chtěli by se ho zbavit, připouští i první místopředseda strany Marián Jurečka.

„Někteří členové to říkají a někteří zase naopak trvají, že to K v názvu je třeba zachovat, a ne se to snažit účelově vypustit. Můj osobní názor je jej zachovat,“ uvedl v pátek pro Právo Jurečka.

Zároveň řekl, že prosincový sjezd, který chystá výraznou změnu stanov, s největší pravděpodobností změní výraz „československá“ na „česká“. „Název strany je příliš dlouhý a s pomlčkou,“ dodal Jurečka.

Debatu vyvolal Žlutý tým

Debatu nad vyřazením „křesťanství“ z názvu strany už před časem iniciovali členové Žlutého týmu, který se označuje jako progresivní platforma uvnitř strany.

„Vzhledem k tomu, že nás už nevolí jen křesťané, zamýšleli jsme se nad tím, jestli to není přežitek,“ řekla Právu Lucie Kmentová ze Žlutého týmu, která před časem prosadila například kalendáře fotografií lidoveckých žen na roky 2011 a 2012.

Jiný názor zastává například Václav Adamec, místopředseda místní organizace KDU-ČSL ve Vyškově. „Osobně nejsem zastáncem změny názvu. Jediné, čeho tím docílíme, bude, že zmateme voliče a osočí nás z převlékání kabátu,“ řekl.

Strana se od svého vzniku v roce 1919 až do roku 1992 jmenovala pouze Československá strana lidová. V roce 1992, za předsedování Josefa Luxe, přijala ještě název Křesťanská a demokratická unie.

Anketa

Měla by se KDU-ČSL přejmenovat?
Ano, její název už není koncepční
31,7 %
Ne, voliči budou zmateni
68,3 %
Celkem hlasovalo 11156 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám