Hlavní obsah

Část uživatelů sKaret je nezkušená, nikdy žádnou kartu neměli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nepojistné sociální dávky a dávky z oblasti státní sociální politiky zaměstnanosti, které dosud chodí v hotovosti, poštovní poukázkou či na účet, začnou být postupně vypláceny prostřednictvím Karty sociálních systémů neboli tzv. sKarty. Do každého kraje jich přišla zkušební stovka, tento týden se dostaly k prvním příjemcům sociálních dávek.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Jejich vydávání naštěstí nepostihla paralýza jako nedávno nový systém registru vozidel. Téměř všechny už byly rozdány i ve Zlínském kraji. Finanční prostředky na ně lidé dostanou až ke konci srpna.

„Čekáme, že se časem objeví komplikace. Například v situacích, kdy k nám budou přicházet žadatelé, kteří s podobnými kartami dosud neměli zkušenosti, a začnou se nás ptát na různé věci. Obáváme se i toho, že určitá skupina lidí, hlavně žadatelů o dávky v hmotné nouzi, třeba tu kartu ztratí. V tom okamžiku mu hned musíme vydat novou,“ uvedla mluvčí Úřadu práce ve Zlíně Miriam Majdyšová. Úředníci podle ní očekávají, že velké množství žadatelů o příspěvky kartu nevyužije a mnohdy ji nebude mít ani aktivovanou.

sKarta slouží k vyplácení
rodičovského příspěvku
přídavku na dítě
příspěvku na bydlení
podpory v nezaměstnanosti
dávek v hmotné nouzi
dávek pro osoby se zdravotním postižením

„Většina lidí si podle mě nechá dávku převést na svůj účet a svou sKartu bude mít založenou doma,“ dodala Majdyšová.

Lidé je vnímají jako zbytečné

Na malou zkušenost s platebními kartami poukazují i jinde. „Co se ale týká aplikace, není dosud žádný problém. Pokud jde o příjemce, jsou mezi nimi tací, kteří nikdy žádnou kartu neměli, takže je třeba jim vše vysvětlit,“ uvedl ředitel karlovarského krajského úřadu Kamil Řezníček, podle kterého klienti ještě sKartu pro výběr sociálních dávek nepoužili.

Na Vysočině ze zkušební stovky nevydali jen tři. „Byly pro lidi se zdravotním postižením, fota na nich nebyla v požadované kvalitě,“ vysvětlila koordinátorka pro kartu sociálních systémů v Kraji Vysočina Hana Matějíčková. Většina klientů podle ní sice sKarty vnímá jako zbytečné, ale nestalo se, že by ji někdo odmítl.

Ředitel ústeckého úřadu práce Radim Gabriel sdělil, že se dokonce setkali s upřímnou radostí nad předáním karty. „Někteří klienti si totiž nemohou dovolit svůj vlastní účet u banky, jelikož by je finančně zatěžovaly měsíční poplatky,“ řekl Právu.

Karty budou distribuovány v průběhu celého druhého pololetí roku. Klienta, pro něhož bude sKarta na úřadu práce připravena, úřad práce vyrozumí písemně s dostatečným předstihem. Karty se budou vydávat ve dvou variantách, základní a speciální, která bude zároveň sloužit jako průkaz TP, ZTP či ZTP/P.

Asi padne ústavní stížnost

Někteří zákonodárci zřejmě vyslyší výzvu veřejného ochránce práv Pavla Varvařovského a podají Ústavnímu soudu návrh na zrušení těch částí zákona, které upravují tzv. sKartu. Ombudsman má ke kartám vážné výhrady a některá ustanovení zákona jsou podle něj v rozporu s ústavou. Ve své čtvrtletní zprávě se obrátil na senátory a poslance, aby zvážili stížnost k Ústavnímu soudu.

Souhlasí s ním například místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková (ČSSD) nebo poslanec ČSSD Roman Sklenák, velké výhrady ke kartě má předsedkyně podvýboru pro osoby se zdravotním postižením Lenka Kohoutová (ODS). Návrh na zrušení zákona nebo jeho části by podle stínového ministra práce za KSČM Miroslava Opálky podpořil i poslanecký klub KSČM.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám