Hlavní obsah

Diváci ve studiu rušili olympijské vysílání ČT, ta na ně nasadila ochranku

Novinky, val
Praha

Euforie, či spíše neukázněnost sportovních diváků, kteří přijeli fandit českým reprezentantům na olympijské hry do Londýna, se stala komplikací pro Českou televizi. Přesněji pro olympijské studio ČT, jehož zadní stěnu tvoří pouze průhledné plexisklo. Za ním si během her zvykli postávat fanoušci a posílat do kamer nejen pozdravy svým rodinám, ale i dělat „nestandardní“ gesta.

Foto: Česká televize

Fanoušci za zády Jaromíra Bosáka.

Článek

„Snahou bylo zprostředkovat nejenom sportovní přenosy, ale také atmosféru z místa, kde se potkávají čeští fanoušci, sportovci a další hosté LOH v Londýně. Koncept bohužel v počátku narušovalo nestandardní chování fanoušků v záběrech, které bylo rušivé nejenom pro televizní diváky, ale i pro samotné moderátory,“ řekla Novinkám mluvčí ČT Michaela Fričová.

Diváci často hlučeli tak, že moderátoři a hosté se neslyšeli. Také mávali svým rodinám u obrazovek, pili pivo, máchali mobilními telefony, poskakovali s vlajkami, ale také zvedali do výšky děti, aby i ony zamávaly.

Obrazovku dali pryč

Londýnský tým ČT byl proto nucen přijmout některá operativní opatření, která mají zamezit divákům v nejrůznějších vulgárních gestech či hlasitých projevech, jimiž vysílání rušili. Odstranil například obrazovku, na které se diváci viděli v přímém přenosu. Podle ní věděli, kdy jsou v záběru. Povolali rovněž ochranku, která na fanoušky dohlíží.

Fričová si od té doby pochvaluje dobré výsledky těchto opatření. Nemá prý zprávy o tom, že by ochranka musela zasahovat u nějakých vyhrocených situací. „Měli se jen zklidnit ti nejvíce expresivní diváci,“ dodala.

ČT zvolila netradiční podobu studia, které sídlí přímo v Českém domě v Londýně, po dohodě s Českým olympijským výborem. Podle Fričové ale podobné koncepty realizovala již dříve. „Je to ostatně trend i v jiných televizích a rádi bychom ho v rámci vysílání ČT rozvíjeli i nadále, pokud nám to dovolí podmínky,“ řekla.

Anketa

Vadí vám neukáznění diváci v olympijském studiu ČT?
Ano
73,5 %
Ne
11,5 %
Olympiádu nesleduji
15 %
Celkem hlasovalo 30553 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám