Hlavní obsah

Ministerstvo žádá důkazy, že hackeři z jeho adresy napadli web odborářů

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministerstvo práce a sociálních věcí se cítí poškozeno středečním prohlášením odborové centrály ČMKOS o tom, že z IP adresy resortu bylo provedeno několik tisíc hackerských útoků na benefitní portál odborářů Odbory Plus. Úřad ministra Jaromíra Drábka (TOP 09) vyzval ČMKOS, aby mu předala konkrétní důkazy o útoku.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek

Článek

Mluvčí resortu Viktorie Plívová Novinkám za resort řekla, že od středy očekávali ze strany odborů dodání podkladů, z nichž by bylo možné ověřit okolnosti údajného útoku. "Odbory veřejně prezentovaly údajný útok z IP adresy, která měla patřit právě resortu, věc k přešetření MPSV ovšem dodnes nepředaly, byť deklarovaly zájem na nalezení viníka a hrozily trestním oznámením v případě opakování podobného incidentu," uvedla Plívová.

Výpis z logu, který odbory použily jako důkaz napadení, dokazuje podle ní jen to, že některý ze zaměstnanců resortu webové stránky ČMKOS navštívil, ovšem ne že by se snažil o jejich napadení.

Ministerstvo chce dodat důkazy

"MPSV se proto cítí poškozeno mediálním prohlášením, které nebylo podloženo relevantními důkazy a doprovázeno faktickou žádostí o prošetření celé záležitosti. Pokud někdo z našich zaměstnanců skutečně napadl server odborové organizace, je i naším zájmem, aby byl viník potrestán. Vyzýváme tedy ČMKOS stejnou formou, jakou byl resort nařčen z poškození webu (veřejným prohlášením), k předání konkrétních důkazů," uvedla mluvčí.

Odbory oznámily ve středu údajný útok na jejich portál Odbory plus, který nabízím zaregistrovaným členům nejrůznější slevy a benefity. Podle jejich mluvčí Jany Kašparové se jednalo o tisíce útoků v rámci sekund, kdy se podle ní nemohlo jednat o náhodu. Útoky prý pocházely z IP adresy ministerstva práce a sociálních věcí. Provozovatel portálu uvedl, že pokud by se útok opakoval, zvážil by podání trestního oznámení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám