Hlavní obsah

Vyšetřování potvrzuje manipulaci s návrhem na jmenování Bradáčové

Právo, Josef Koukal

Náměstek ministra spravedlnosti Daniel Volák už v pondělí podvečer vydal první předběžné výsledky šetření ohledně údajné manipulace s návrhem nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana na jmenování Lenky Bradáčové, kterým byl pověřen.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Náměstek ministra spravedlnosti Daniel Volák

Článek

Podle něj z prozatímních výsledků šetření ministerské inspekce vyplývá, že bývalý náměstek justiční sekce Filip Melzer nebyl oprávněn návrh převzít, a pokud tak učinil, převzal jej nestandardně a neoprávněně.

Podle spisového řádu měl prý povinnost neprodleně návrh předat na podatelnu ministerstva spravedlnosti nebo eventuálně příslušnému úseku. Bývalý náměstek Filip Melzer tak podle Voláka postupoval v rozporu s předpisy ministerstva spravedlnosti.

Bývalý náměstek podle vlastních slov i rukou psaných údajů na písemném vyhotovení Zemanova návrhu převzal dokument ve čtvrtek 21. 6. 2012. Nicméně v tento den podle inspekce nevykonával funkci náměstka. Podle přehledu docházky prý pracoval od středy do pátku pouze jako vedoucí Kanceláře pro implementaci soukromého práva.

„Jakmile bude šetření ministerské inspekce ukončeno, budou provedena příslušná personální a organizační opatření. Pokud se prokáže, že bývalý náměstek Filip Melzer pochybil, bude za toto jednání volán k odpovědnosti,“ konstatoval Volák v tiskové zprávě.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám