Hlavní obsah

Česká pošta zavádí balíkomaty, nový způsob vyzvedávání zásilek

Novinky, Karolína Vrbasová
Praha

Česká pošta zavádí nový způsob vyzvedávání zásilek, který se již osvědčil na některých evropských poštovních trzích. Takzvané balíkomaty by v blízké budoucnosti měly být rozmístěny na mnoha místech v Česku.

Nový balíkomat České pošty urychlí výběry balíkůVideo: Novinky

 
Článek

Jedná se o velmi jednoduchý mechanismus, zákazník si objedná zásilku například prostřednictvím e-shopu, vybere si jako místo doručení balíkomat na určitém, pro něj nejvhodnějším místě. Poté, co poštovní doručovatel uloží tuto zásilku do balíkomatu, přijde adresátovi potvrzující SMS zpráva o tom, že jeho zásilka je uložena.

„Zároveň dostane PIN kód, případně bude ve zprávě uvedena dobírková cena. A pak už stačí jen, aby zákazník dojel k balíkomatu, zadal PIN kód, případně zaplatil dobírku, a poté se mu otevře příslušná přihrádka, ze které si zásilku si vyzvedne,“ vysvětluje tisková mluvčí České pošty Marta Selicharová.

Velkou výhodou balíkomatů je, že fungují 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. Mají jednoduché a rychlé ovládání a umožňují i výběr zásilky na dobírku. Jak funguje vyzvedávání zásilek, si zákazníci mohou vyzkoušet do 3. srpna na hlavní pražské poště v Jindřišské ulici ve všední dny od 10:00 do 19:00 hodin.

Česká pošta vypsala na nákup, údržbu a servis balíkomatů veřejnou zakázku. V současnosti posuzuje tři nabídky, rozhodnout se má na podzim. Od začátku roku 2013 pak Česká pošta počítá s umístěním prvních deseti přístrojů. Zákazníci je naleznou například v Praze či Českých Budějovicích. Do konce roku 2014 je pak plánováno rozmístění 150 těchto přístrojů v krajských i okresních městech po celé České republice, přičemž nacházet se budou nejčastěji v nákupních centrech, před poštou či u nádraží.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám