Hlavní obsah

Česko zasáhly prudké bouře, hasiči odstraňují popadané stromy

• Aktualizováno
Novinky, ČTK, orh, sve

Česko zasáhly v sobotu silné bouřky. Prudký déšť doprovázený nárazovým větrem skrápěl především regiony v Čechách, kde dopravu komplikovaly popadané stromy. Voda zaplavila silnice na jihu Čech, na dálnici D11 na Hradecku se sesunul svah.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Most v Rájově musel být uzavřen.

Článek

Jihočeští hasiči napočítali do sobotních 21:00 přes 150 výjezdů. Největší škodu napáchal přívalový déšť na hlavním silničním tahu mezi Českými Budějovicemi a Českým Krumlovem.

V Rájově stekla voda z polí, přehnala se přes silnici na garáž a zahradu před mostem přes řeku Vltavu. Také podemlela jeho konstrukci a policisté museli most uzavřít. "Snažíme se zabránit dalším následkům," řekl na místě v sobotu velitel zásahu jihočeských hasičů Karel Malák.

Česko zasáhly prudké bouře, hasiči odstraňují popadané stromyVideo: Pavel Orholz, Novinky

Policisté raději na podemletý most nikoho nepouštěli a řidiči museli objížďkami. Pod vodou byla i řada dalších silnic. Pro osobní automobily byla podle policie neprůjezdná silnice I. třídy z Českých Budějovic na Veselí nad Lužnicí.

Vlak narazil do stromu

Na Českokrumlovsku narazil osobní vlak do spadlého stromu na železnici mezi Třísovem a Plešovicemi. "Strojvůdce utrpěl lehké zranění," konstatoval mluvčí jihočeské policie Milan Bajcura.

Hasiči mají plné ruce práce také v Libereckém kraji. Bouře řádila především na východě regionu. "Na Semilsku popadalo mnoho stromů," uvedl pracovník operačního střediska libereckých krajských hasičů. Spadlý strom, který srazil prudký vítr, poškodil dům v Turnově.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Most v Rájově podemlela voda.

Do padlého stromu narazil řidič vozu Škoda Octavia v části obce Pole nedaleko Jablonného v Podještědí. "Na místě zasahovali profesionální hasiči z Jablonného v Podještědí a Cvikova," řekla mluvčí krajských hasičů Zdenka Štrauchová.

Komplikace na dálnici D11

Popadané stromy zatarasily silnice a železniční tratě i na východě Čech. "Měli jsme výjezdy k čerpání vody a odstraňování spadlých stromů. Nejvíce jich bylo na Bydžovsku a Hradecku," řekla pracovnice operačního střediska hasičů v Hradci Králové.

Na dálnici D11 v oblasti obce Praskačka na Hradecku bahno místy zaplavilo vozovku, na silnici byla vrstva vody. Místy popadaly dopravní značky. Na 76. kilometru se ve směru na Prahu utrhla krajnice, úsek je průjezdný pouze levým jízdním pruhem. Další utržený svah je na opačné straně ve směru na Hradec Králové.

Překážky na trati jsou hlášeny na trati mezi Smiřicemi a Předměřice nad Labem na Královéhradecku a Starou Pakou na Jičínsku a Roztokami u Jilemnice na Semilsku.

Střední Čechy bez proud

Silné bouřky v sobotu v podvečer zasáhly také střední Čechy, hasiči vyjížděli zhruba k 70 zásahům. Především padaly stromy, ale také se z polí valilo bahno a vypadl proud. Ivana Samková z poruchové linky energetické firmy ČEZ v sobotu večer řekla, že jsou hlášeny poruchy na vedení velmi vysokého napětí v celém kraji a opravy mohou trvat celou noc.

"Bližší hodinu zatím nejsme schopni upřesnit, vypadly nám všechny trafostanice," uvedla Samková. Podle ČTK se výpadky proudu dotkly hlavně Kutnohorska a Kolínska. Mluvčí krajských hasičů Lenka Kostková oznámila, že byly přerušeny i dodávky elektřiny ve sklárnách v Sázavě na Benešovsku.

Český hydrometeorologický úřad (ČHMÚ) vydal varování před silnými bouřkami už v sobotu dopoledne. [celá zpráva] Podle meteorologů mohlo napršet až 50 milimetrů srážek za několik hodin.

Bouřky měly být intenzivnější v Čechách. Pro Středočeský, Jihočeský, Liberecký, Pardubický, Královéhradecký kraj, Prahu a Vysočinu platí varování před velmi silnými bouřkami. Pro ostatní kraje je varování o stupeň slabší.

Reklama

Výběr článků

Načítám