Hlavní obsah

Mám důkazy proti Lessymu, tvrdí Kalousek

Praha

Miroslav Kalousek coby hlavní aktér sporu o údajném ovlivňování policie tvrdí, že má dokumenty, které usvědčují policejního prezidenta Petra Lessyho, že při jednání bezpečnostního výboru v minulém týdnu neříkal pravdu. Oba muži se přou o obsah telefonátu, v němž podle Lessyho Kalousek hovořil s policejním prezidentem o kauze nákupu letadel CASA.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) na zasedání bezpečnostního výboru Sněmovny

Článek

Ministr financí tvrdí, že má "nezpochybnitelné listinné dokumenty o tom, že pan policejní prezident nemluvil na (bezpečnostním) výboru pravdu." Úryvky z nich se chystá ve středu přečíst poslancům, poté je dá k dispozici bezpečnostnímu výboru Sněmovny.

Kalousek čelí kritice kvůli tomu, že telefonoval vyšetřovateli kauzy CASA Jiřímu Mazánkovi. Nedlouho poté, co mu za to vyčinil premiér Petr Nečas, telefonicky hovořil s policejním prezidentem Petrem Lessym. Obsah hovoru však zůstává záhadou, kterou měli oba muži rozřešit před členy sněmovního bezpečnostního výboru. Místo toho vyrukoval každý s jinou verzí. Kalousek tvrdil, že s Lessym hovořil o policejních passatech, ten zase, že tématem hovoru byla kauza kolem letadel CASA.

Kvůli ministrovi Kalouskovi vyvolá opozice na středu schůzi Sněmovny hlasování o nedůvěře vládě. Nesouhlasí s tím, aby Kalousek zůstával i nadále členem kabinetu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám