Hlavní obsah

Vedra odradila řadu poutníků od návštěvy Velehradu

– Velehrad
Právo, Aleš Fuksa

Nejméně poutníků za posledních deset let se zúčastnilo letošní národní pouti ve Velehradě na Uherskohradišťsku. Uctít odkaz dvou významných věrozvěstů Cyrila a Metoděje přišlo ve čtvrteční dopoledne na Slovácko jen zhruba patnáct tisíc lidí.

BEZ KOMENTÁŘE: Poutníci umdlévali při mši ve VelehraděVideo: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

Na vině byla především tropická vedra. Ve stínu teploty dosahovaly 34 stupňů Celsia. Drtivá většina poutníků však byla vystavena slunečním paprskům. „Teplota na slunci mohla být přes padesát stupňů Celsia. Naštěstí jsme nemuseli ošetřovat žádné případy srdečních potíží, pouze dvacítku kolapsů způsobených dehydratací a nízkým tlakem,“ potvrdil Právu lékař Jiří Rohel.

Na rozdíl od minulých ročníků byli věřící vystaveni vyšším teplotám i z důvodu rekonstrukce nádvoří před velehradskou bazilikou, kde se každoročně mše koná. Travní porost zde po nákladné úpravě okolí nahradily kamenné dlaždice. „Je to tu jak v lávovém žáru. Z trávy alespoň sálala vlhkost, teď je to k nevydržení,“ poznamenal jeden z poutníků.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Letos přišlo na mši svatou do Velehradu jen asi patnáct tisíc poutníků.

Čtvrteční mší svatou na Velehradě vyvrcholily dvoudenní Dny lidí dobré vůle. Pro veřejnost byla připravena řada akcí již od středečního rána. Novinkou oslav věrozvěstů Cyrila a Metoděje byl například netradiční kurz s názvem Škola lásky v rodině podle Jiřiny Prekopové. Středu završil koncert lidí dobré vůle, na který přišlo téměř dvacet tisíc lidí.

Organizátoři už měli poosmé připravený Velehradský rukopis, který se letos rozrostl o přepis knih obsahujících starozákonní moudrost. Letos se přepisu zúčastnilo asi tři sta padesát poutníků.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Čtvrteční mši svatou si nenechali ujít ani politikové Miroslav Kalousek a Miloš Zeman.

Dny lidí dobré vůle na Velehradě jsou v České republice největšími oslavami spjatými se státním svátkem. „Jejich cílem je postavit most mezi všemi lidmi dobré vůle, přiblížit kořeny naší kultury a poukázat na duchovní odkaz Cyrila a Metoděje, křesťanské víry, tradic a základů, z kterých vznikl náš stát,“ dodal mluvčí Arcibiskupství olomouckého Jiří Gračka.

Letošní ročník zahájil přípravy k jubilejnímu roku připomínajícímu 1150 let od příchodu věrozvěstů. Oslavy vyvrcholí příští rok, kdy na Velehrad pravděpodobně přijede i papež.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Při podávání hostií věřícím chránily duchovní bíložluté deštníky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám