Hlavní obsah

Kandidátem ODS na prezidenta je Přemysl Sobotka

Právo, Novinky, Václav Lang, Michal Mocek, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Přemysl Sobotka zvítězil v prezidentských primárkách ODS. Ve čtvrtek to oznámil předseda strany Petr Nečas. Sobotkovi dalo hlas 3771 členů, tedy 61 procent. Pro jeho rivala Evžena Tošenovského hlasovalo 2432 lidí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Přemysl Sobotka

Článek

"Včera (ve středu) ve 20 hodin skončil devítitýdenní maratón výběru prezidentského kandidáta v ODS," konstatoval Nečas a podotkl, že občanští demokraté byli jedinou stranou, která si na tento způsob nominace kandidáta troufla.“

Nečas také zdůraznil, že mandát z primárek bude vždy silnější, než kdyby byl určen úzkým vedením. Výsledek nebude podle něj nutné potvrzovat. "Výsledek bude pouze konstatován výkonnou radou," řekl Nečas.

Premiér Sobotkovi pogratuloval. "Je jasný, nepopulistický, má politickou zkušenost," řekl s tím, že předseda Senátu má jeho podporu.

O primárky nebyl zájem

"Mimo vší pochybnost bude pan Přemysl Sobotka nominován jak poslanci, tak senátory ODS," řekl premiér s tím, že uvítá i zájem členů ostatních stran o hlasování na podporu Sobotkovy nominace.

Nečas však nechtěl předjímat výsledek přímé volby prezidenta. Současné volební průzkumy nejsou podle něj podstatné. „Jsme osm měsíců od voleb,“ zdůraznil.

Nečas připustil, že o volební primárky nebyl mezi členy ODS příliš velký zájem. Podle něj jsou totiž členové strany příliš zaneprázdnění. "Členové ODS jsou tradičně velmi aktivní lidé, kteří mají stále něco na práci," zdůvodnil. Oblastní kanceláře proto podle něj bude nutné napříště nechat otevřené na delší čas.

Pomáhat a ne škodit, prosazuje Sobotka

Sobotka poděkoval za podporu a zdůraznil své priority, které by jako prezident ctil a prosazoval. Připomněl, že funkce prezidenta je funkcí politickou. Prezident by podle jeho slov měl vždy hájit zájmy ČR. Hlubší integrace EU podle něj nesmí poškozovat zájmy naší země a mělo by se o ní rozhodovat v referendech. Jako zásadní Sobotka ctí  heslo "pomáhat a ne škodit".

Novinářům řekl, že hodlá vést kampaň založenou na kontaktu s občany. „Bude hodně osobní,“ uvedl Sobotka. Do kampaně by měl investovat zhruba deset miliónů korun, které by podle něj měla zaplatit především stranická pokladna. „Očekávám od ODS podporu nejen morální, ale i finanční. Jinak jsem vůbec nemusel do primárek vstupovat,“ řekl Sobotka.

Reklama

Výběr článků

Načítám