Hlavní obsah

Fiala akreditaci právům v Plzni prodloužil jen o rok

Aktualizováno

Ministr školství Petr Fiala prodloužil magisterskému programu plzeňských práv akreditaci o rok, čímž zrušil rozhodnutí svého předchůdce Josefa Dobeše. Ten chtěl akreditaci prodloužit do roku 2016. Fiala rozhodnutí oznámil po středečním mimořádném jednání se zástupci Akreditační komise a Západočeské univerzity.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr školství Petr Fiala

Článek

"Univerzita bude hledat způsoby, jak Akreditační komisi přesvědčit, jak zajistí kvalitu dostudování," komentovala Fialovo rozhodnutí předsedkyně Akreditační komise Vladimíra Dvořáková. Komise původně rozhodla o prodloužení akreditace pouze do letošního září, ministr Dobeš tehdy její rozhodnutí nerespektoval.

Vznikl tak prostor, aby Západočeská univerzita vytvořila dostatečné podmínky pro dokončení studia, konstatoval Fiala. Tento krok podle něj dává současným studentům reálnou šanci dostudovat v Plzni, neohrožuje kvalitu vzdělávání a zároveň obnoví důvěru v akreditační proces a rozhodování ministerstva. Děkanovi fakulty Janovi Paulymu se ale rozhodnutí nelíbí. Podle něj zaručuje dokončení studia jen těm, kteří nyní půjdou do pátého ročníku.

Škola může zažádat zase za rok

Středeční verdikt však není definitivní. Univerzita musí podle Dvořákové zajistit požadovanou kvalitu vzdělávání, za rok by si pak mohla o akreditaci znovu zažádat. "Jde nám o ochranu studentů," řekla Dvořáková.

"Nám byla dána možnost, abychom během této doby přesvědčili Akreditační komisi o tom, že všichni stávající studenti, to znamená studenti ve všech ročnících fakulty právnické, mohou dostat prostor na dostudování, a to právě třeba i v Plzni," komentovala rozhodnutí rektorka ZČU Ilona Mauritzová.

Ministerstva proto podrobí školu dohledu. Odborníci z resortu budou například zasedat u státnic, před každým semestrem také bude muset škola prokázat, kdo bude učit klíčové právnické disciplíny. Pokud by škola neměla dost odborníků, přislíbily pomoc ostatní právnické fakulty v zemi. Roční prodloužení podle Dvořákové zvolili proto, že univerzita nemůže vyřešit všechny problémy během několika týdnů.

Nabírání prváků nejisté

Do pětiletého programu chtěla letos plzeňská fakulta nabrat 300 studentů, nedávný zákaz přijímání označilo vedení školy za likvidační. Fakulta navíc neví, zda bude moci přijmout do prvního ročníku nové bakaláře, jichž se na tříletý obor veřejná správa hlásí přes 160 na 100 míst. Ministerstvo školství to počátkem května fakultě zakázalo, ale zároveň prodloužilo akreditaci programu o čtyři roky. ZČU podala rozklad.

Zástupci právnických fakult v Praze, Brně a Olomouci potvrdili, že se k nim snaží dostat stovky plzeňských studentů. Přestup prý ale není možný. Plzeňští studenti se mohou jen znovu přihlásit ke studiu a v lepším případě jim může být prominuta přijímací zkouška. I prominutí přijímacích zkoušek ale školy povolují pouze výjimečně.

Stanovisko Akreditační komise k žádosti Západočeské univerzity v Plzni o prodloužení akreditace magisterského programu plzeňských práv na dostudování nynějších studentů:Akreditační komise vzhledem k závažnosti a nestandardnosti situace, vedena snahou o vstřícnost, aby dotčení studenti měli zachovánu reálnou příležitost řádně dokončit zahájené studium ve studijním programu "Právo a právní věda", projednala žádost na svém mimořádném zasedání, které se uskutečnilo dne 27. června 2012, a vydala k ní následující stanovisko:1) Akreditační komise souhlasí s akreditací magisterského studijního programu "Právo a právní věda" se studijním oborem "Právo" pro Západočeskou univerzitu v Plzni na dobu platnosti do 31. října 2013 na dostudování stávajících studentů magisterského studijního programu "Právo a právní věda".2) Tato akreditace je určena výhradně pro studium studentů ve 2. až 5. ročníku. Akreditační komise při vydání stanoviska vzala v úvahu písemně deklarovanou ochotu Univerzity Karlovy v Praze, Masarykovy univerzity a Univerzity Palackého v Olomouci poskytnout Západočeské univerzitě v Plzni podporu.3) Akreditační komise požaduje pravidelné předkládání kontrolních zpráv vždy před zahájením semestru (k 1. září a 1. lednu), kde bude podrobně uvedeno, kdo bude zabezpečovat jednotlivé klíčové právní disciplíny (v rozsahu údajů formuláře G žádosti o akreditaci) v následujícím semestru.4) Akreditační komise doporučuje ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy, aby v souladu se zákonem o vysokých školách jmenovalo další členy zkušebních komisí ke všem konaným státním zkouškám. Současně doporučuje Západočeské univerzitě v Plzni, aby o garanci nad kvalitou státních zkoušek požádala Univerzitu Karlovu v Praze, Masarykovu univerzitu a Univerzitu Palackého v Olomouci.Uvedené souhlasné stanovisko k prodloužení platnosti akreditace bylo přijato s vědomím odpovědnosti vůči studentům a potřeby zajistit kvalitu vysokoškolského vzdělání v magisterském programu. Prodloužení akreditace do 31. října 2013 má dát prostor k tomu, aby Západočeská univerzita v Plzni vytvořila dostatečné podmínky pro následné dostudování zbývajících studentů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám